dagensskiva.com

48 timmar

Recension

M-Phazes: Phazed Out
Phazed Out (album, cd) M-Phazes
2012
Coalmine Records
7/10

Hiphopens årstid

En annorlunda grej med det här albumet är att det fungerar som en samlingsplatta för skivbolaget Coalmine Records, och den australienske producenten M-Phazes har bara remixat låtarna, dock så pass mycket att det i alla fall ibland blir helt nya låtar. Bland originalproducenterna finns (för mig okända) namn som Shuko, DJ Babu och The Returners. Endast en låt står M-Phazes själv för, och det är Perfect Timing där CL Smooth och Skyzoo står för rappen i en fantastisk kombination. Fler välkända rapnamn finns, bland andra Saigon, Heltah Skeltah, Torae, J-Live och Termanology.

En oerhört irriterande grej är att jobbigheter som tutor och DJ-skrik är inlagda på albumet, även versionen som man köper på cd, den som heter ”Mixed by DJ Rhettmatic”. Det är exakt vad man förväntar sig att slippa när man generöst betalar för musiken. Som lite kompensation för det trista inslaget får man dock tillsammans med cd:n en kod som låter en ladda ner albumet i två versioner utöver cd-versionen – en instrumental och en No DJ.

Phazed Out börjar med en rivstart där stora posses av rappare slåss om micken, och det är den typen av störig hiphop som jag verkligen gillar. Saigon utmärker sig som den stjärna han är på The Raw och Termanology gör det samma på explosiva Underground Railroad.

Skivans bästa låt är garanterat även en av vårens bästa. Bekay och Masta Ace delar med sig av hiphopens frodigaste hemvist i Brooklyn Bridge. Bekay släppte låten som singel redan 2009, men jag måste säga att M-Phazes förklarar varför han har släppt en skiva på det här sättet med sin ypperliga remixning som bara förbättrar.

Albumet är menat att hålla ihop som en enhet vilket det gör utan att varje låt går i samma stil. Istället är övergångarna bra planerade och albumet blir till en resa. Den enda avstickaren är, föga förvånande, Heltah Skeltahs Midnight Madness som tvingar in hotfullt mörker i vad som i övrigt är en ganska ljus historia. Albumet avslutas sedan med bombastiska låtar som blir snällare ju längre slutet vi kommer och till sista låten har skivan fullbordat sitt varv. Phazed Out kanske har få låtar som överväldigar, men det är en bra skiva och ett kul projekt som sparkar igång våren ordentligt.


Originalversionen av Brooklyn Bridge, av Bekay featuring Masta Ace

Karin Lillbroända

Publicerad: 2012-03-15 00:00 / Uppdaterad: 2012-03-14 19:44

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6290

2 kommentarer

Bra text, men kom igen, DJ Babu bör man känna till….

Bosse Oregistrerad 2012-03-16 21:21
 

Håller med….det känns om någon man borde känna till som recencent. Bra annars och jag blir sugen att lyssna på detta!

Erik Oregistrerad 2012-03-17 23:18
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig