dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Childish Gambino: Camp
Camp (album, cd) Childish Gambino
2012
Glassnote/Co-Op/Universal
2/10

Ointressant intressant

Lyssna

Sök efter skivan

Childish Gambino, eller Donald Glover som han så fint heter egentligen, gör mycket. Han skådespelar, han kör stand-up, han skriver manus, han rappar och han sjunger. Camp är hans första stora släpp, men sedan 2008 har han gett ut en handfull mixtapes och album.

Kanye West-ambitionerna är väl mättande i den gospel som tar över inledande Outside. Liknelser kan även göras till en annan framstående rappare från Chicago. Glover har lika ljus men inte riktigt lika klen röst som Lupe Fiasco, och när han i Fire Fly åker skateboard och på ett väldigt lättsamt sätt berättar om vardagen som artist är de i princip samma person.

Oftast tar dock Glover i så mycket att det blir otäckt gällt, tyvärr förloras en del av hans önskan att uttrycka ilska när hans röst totalt saknar djup.

Bästa låten skulle kanske kunna vara radiovänliga och catchiga Heartbeat, men det är inte mer än en låt med tveksam hitpotential. Att det är det bästa på Camp gör mitt låga betyg självklart. Dessutom är skivan oerhört splittrad vad det gäller stil. Det liknar lite av allt, men mest ingenting.

Glover målar ofta upp kariaktyrer i sina texter, och jag gissar att det ligger en hel del självkritik i det. Det handlar mycket om hipsters och det är sällan gravallvarligt, men ibland berör han en punkt som både är känslig och komplicerad. Det är när han pratar hudfärg, och jag tolkar hans texter som att han känner press från en mall som han inte passar in i. Han är svart och han rappar, men han växte inte upp faderlös och snackar inte ghettoslang, och hipstermodet han följer är främst representerat av vita. Han skämtar och vågar visserligen uttrycka sig, men han låter långt ifrån bekväm med sig själv. Det är givetvis intressant, men musikaliskt saknar han för mycket för att det ska bli bra låtar av det hela.

Donald Glover har absolut potential i Childish Gambino, men på Camp blir det aldrig roligt. Jag har inte sett honom i serien Community, men jag har lätt att tänka mig att han lyckas bättre där. De sista minuterna av skivan ägnar han åt att väldigt bra berätta en historia som spelar upp en film för ögonen. Jag känner att ett extraknäck som inläsare är mer lämpat. Det skulle jag lyssna på.

Karin Lillbroända

Publicerad: 2012-02-02 00:00 / Uppdaterad: 2012-02-01 21:13

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6249

2 kommentarer

stackars gambino, hehe, få som verkar uppskatta camp. tycker dock han passar fint in jamie xx rolling in the deep-remix: http://www.youtube.com/watch?v=mkTMj0McIvc
blir snyggt till xx polyrytmer

Anton Wedding Medlem 2012-02-02 22:24
 

Det känns tråkigt att vara så hård, för Donald Glover verkar vara bra i övrigt liksom. Tycker han är kul på scen. Musikaliskt är han ju inte en total katastrof, eller så är han kanske det. I låten som du länkar skämmer han absolut inte ut sej, däremot har jag svårt för hans röst.

Karin Lillbroända Redaktionen 2012-02-02 22:55
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig