dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Jill Scott: The Light of the Sun
The Light of the Sun (album, mp3) Jill Scott
2011
Blue Babe/Warner
8/10

Får jag säga: äntligen!?

Jag har fortfarande svårt att ta in att det är Jill Scott som glider runt och löser gåtor i Botswana i tv-serien Damernas detektivbyrå. Kan. Inte. Få. In. Det. I. Hjärnan. På samma sätt som det inte gick att ta in att Little Steven spelade i Sopranos.

På fjärde studioalbumet, det första sedan hon lämnade tidigare bolaget Hidden Beach, har hon hällt ny kraft i sin neosoul. Den är fläskigare, funkigare och djupare. Inte alls lika smetig som jag beskyllt henne för att vara tidigare. Musiken har fått mer kropp och tyngd och hittat tillbaka till hennes hiphoprötter. Det är en bra sak.

Eve kräver respekt i sin vers i den funkigaste soulbomben i modern r’n'b sedan Beyoncé ägnade sig åt Work It Out. Doug E. Fresh spottar ljud i mikrofonen i en hyfsat avskalad All Cried Out Redux som annars mest lever på ett gladjazzigt piano och perfekt mejslade och minimalistiska körförstärkningar. Paul Wall stönar mest några uh-uh i bakgrunden av långsamt svepande So Gone (What My Mind Says) innan han efter tre minuter kommer in och berättar vad han kan i sängen.

Men i allt väsentligt är det här Jill Scotts skiva. Och vid sidan av den fantastiska liveskivan Experience: Jill Scott 826+ hennes allra bästa album. Här får hennes fantastiska röst äntligen den omgivningen den alltid förtjänat. Lyssna bara på mjukt gungiga och förföriskt funkiga Some Other Time med en soulgitarr att dö för och Jill Scott i ett överlägset läge mellan sång och tal. Två minuter och 18 sekunder av ren magi.

Det här är ett album som är som gjort för att tas till scenen. Jag räknar med andra ord med att Sthlm Jazz Fest redan har lagt ett bud.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2011-09-01 00:00 / Uppdaterad: 2011-08-31 22:20

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6092

2 kommentarer

[...] video från grymma albumet The Light of the Sun. Med Pao Waos sirapssluddrande för extra [...]

 

[...] Dreamer / The Believer Goapele Break of Dawn J-Live S.P.T.A. Jean Grae Cookies or Comas Jill Scott The Light of the Sun Kelly Price Kelly M.E.D. Classic Oddisee Rock Creek Park Sharon Jones and The Dap-Kings Soul Time! [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig