dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Vectors/Frantic: Pigs and Parasites
Pigs and Parasites (ep, 7”) The Vectors/Frantic
2011
SIK Records
7/10

Fem år senare

Ett teknikhaveri omintetgjorde Umeåbandet The Vectors uppföljare till 2003 års Still Ill. När plattan väl var inspelad kraschade datorn och inspelningarna gick förlorade. Året var 2006 och The Vectors har fört en tynande tillvaro sedan dess, medan bandmedlemmarna nu för tiden lägger sin tid och energi på AC4 och Audionom.

När Patrik LindmarkSIK Records träffade Oskar Sandlund, som tillsammans med David Sandström var den som spelade in The Vectors tänkta skiva, fick han höra talas om att Oskar kanske hade en tidig mix av inspelningen. En cd-r dök upp efter lite tjat och tre låtar kunde putsas till tillräckligt för att nu, fem år senare, ges ut på en splitsjua med Oskars egna band Frantic.

Resultatet är så klart intressant; tre bortglömda låtar med ett klassiskt hardcore-band och två låtar med ett för mig tidigare helt obekant dito.

The Vectors-låtarna visar vilken utveckling bandet skulle ha tagit efter Still Ill. Både Festering Teenage Mind och Rat Race är två pigga punkstänkare, som bär på mer melodier än låtarna på Still Ill gjorde.

Men det är den tredje låten, Sucking the Cocks of the Parasites, som är kronan på verket. Visserligen låter den kanske inte som man förväntar sig att The Vectors ska låta, utan tröskar på i mer makligt tempo. Icke desto mindre är det en kraftfull låt med en refräng som fastnar klockrent redan vid första lyssningen.

Frantics båda bidrag till vinylbiten hamnar heller inte särskilt långt bakom The Vectors-låtarna. Sprungna ur samma genre passar de in klockrent som komplement till de två inledande The Vectors-låtarna. Både (Gimme Some) More och Pig är välsnickrade hardcoredängor som sneglar åt såväl England under tidigt 80-tal som Kalifornien under samma tid.

Pigs and Parasites är både intressant och bra.

Tomas Lundström

Publicerad: 2011-08-22 00:00 / Uppdaterad: 2011-12-27 10:58

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6082

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig