dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Natalie Gardiner: Northern Skies
Northern Skies (album, mp3) Natalie Gardiner
2011
Ramjac
8/10

Från elektriskt till akustiskt

Lyssna

Sök efter skivan

- Vad är det här för Ally McBeal-musik?
Frågan ställs av min inte alltid musikaliska själsfrände, men ständiga sambo. Låten som spelas är Hey Mama, fjärde spåret på Natalie Gardiners album Northern Skies.

Och även om min spontana reaktion är att slå bakut och börja säga emot finns ett inte oviktigt korn i den blixtsnabba analysen. Framför allt är det en fråga ingen skulle ha ställt om någon av låtarna på Natalie Gardiners två tidigare album. För där hennes röst tidigare vilat på en matta av elektroniska beats på gränsen till stämningar är återkomsten efter fyra års bortavaro en helt annan historia.

Den här gången utgår i stort sett alla låtarna från ständige vapendragaren Björn Ehlers vid pianot. Det är en markant kontrast till den Natalie Gardiner jag minns. Samtidigt en inte helt oväntad kursändring. Minns att hon efter släppet av California turnérade backad av en trio av traditionellt jazzsnitt. Att hon nu tagit steget till en enklare ljudvärld känns därför logiskt.

Låtarna är stillsamma dysterkvistar med minnen från tider som passerat i sinnet. Sånger till dom ensamma om ni så vill. Det är eftertänksamt, tårfyllt, regngrått och ödesmättat. Enkla låtar som kryper in under huden och letar sig in i hjärtat, Gardiners röst har som alltid en genväg till mitt.

Ehlers vet att gömma finurliga ljud och stämningar under det första lagret av enkelt och avskalat. Han skruvar fram små slingor och störningar ur sina gamla keyboards som vet precis när och var de ska träffa. På sätt och vis inte helt väsenskilt från de ljudbilder han målat förr. Det är bara första intrycket som är ett annat. Helheten och den långa lyssningen är lika varm och njutbar som någonsin tidigare.

Akustisk soul på gränsen till singer-songwriter vid piano. Skulle kanske kunna funka som avslutning av ett särskilt ledsamt avsnitt av… Ally McBeal.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2011-06-07 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-07 13:27

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6007

2 kommentarer

Visst är jag färgad av att skivan kom när den kom (och vad som kommit ungefär samtidigt), men jag upptäcker att jag tänker på något mittemellan Kate Bushs mest lågmälda stunder och Sades diton. Milt sagt överraskande (för mig åtminstone) jämfört med föregångarna – och riktigt trevligt.

Ola Andersson Redaktionen 2011-06-07 11:40
 

[...] Natalie Gardiner Northern Skies [...]

2011 års 53 bästa album | dagensskiva.com Oregistrerad 2012-04-15 00:18
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig