dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Newkid: Alexander JR Ferrer
Alexander JR Ferrer (album, cd) Newkid
2011
Baseline Music
5/10

Svårplacerad nyhet

Snacket som går kring Alexander ”Newkid” Ferrer handlar i princip endast om fenomenet svensk R&B, något som inte har funnits tidigare och som Newkid inte bara är ansiktet utåt för, utan som han även mer eller mindre har uppfunnit helt själv.

Hans första singel, Turbulens, har spelats mycket på radio, men det tog pinsamt lång tid innan jag förstod att det var den nya hypade R&B-killens låt. För mig är Turbulens som vilken radiopopulär poplåt som helt, däremot reagerade jag på att den var på svenska. Den är bra, verkligen helt okej, men kanske lite för självklar för Hits For Kids 107 för att tas seriöst.

Oavsett vilken genre man vill placera Newkid i så är hans musik speciell, fast att den är en rak kopia av vad vi redan har hört sedan länge. Texterna låter som att de är direkt översatta från amerikanska, och därför blir de oundvikligt konstiga. Inte på ett dåligt sätt, man är bara ovan. Newkid får det nog att funka. Det är både bra och kul, men frågan är om inte komiken är lite väl i majoritet för att man på ett seriöst sätt ska kunna lyssna på det. Baby, med sin roliga svengelska, är ett utmärkt exempel.

Flyga hjältar är mest R&B, tack vare sitt hiphophårda beat och Newkids überswaggiga tonläge i verserna. Rapverser av Lorentz och Ison hjälper också till med den biten. Det borde rimligtvis bli Ferrers nästa hitsingel.

Trots 10 spår och 32 minuter är Alexander JR Ferrer för mycket att ta i ett svep. När Vi Var Unga är riktigt bra (textraden ”åker vi dit, åker vi dit som ett team” känns så uppriktig och fin att jag får en lätt rysning varje gång) och kan mäta sig med de två första singlarna. Problemet är egentligen inte låtmaterialet, det är av bra kvalitet. Problemet är att hans energiska, ständigt högljudda och påträngande, sound blir ofrånkomligt jobbigt i stora doser.

Turbulens i en akustisk version från Vakna med The Voice

Karin Lillbroända

Publicerad: 2011-05-29 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-28 16:53

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5998

4 kommentarer

Detta var ingen höjdare…

Jakob Oregistrerad 2011-05-29 00:39
 

Så bra! Baby är årets svenska låt. Allt annat är fördomar.

spajs Oregistrerad 2011-05-29 02:26
 

Svensk R&B? Moahahahahahahahaaaaaa….Stavas ”BAJS”!

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2011-05-29 18:59
 

Jag älskar låten BAby? !!!!!!!!!!!!!!!!! Den e sååå braaaa!!!! <33<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3 JAG VILL ALDRIG SLUTA LYSSNA PÅ DEN!!

HANNA (NEWKIDS STÖRSTA FAN I MIN VÄRLD) Oregistrerad 2011-06-07 21:00
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig