dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Lykke Li: Wounded Rhymes
Wounded Rhymes (album, cd) Lykke Li
2011
Ll Recording/EMI
7/10

Go head go away low

Med ett sådant strålande debutalbum undrade man var Lykke Li skulle ta vägen härnäst. Medan brittiska medier pratade sig varma om den fantastiska Licky Lee och hemlandet hyllande stack hon till Kalifornien. Mer än två år senare dyker hon upp igen. Hon framförde I Follow Rivers först på P3 Guld, sedan en video där hon jagar Fares Fares över hela Gotland. Sedan massor av kontrovers över en textrad (när Lykke säger att hon är din hora menar hon inte det bokstavligt på samma sätt som Smack my bitch up inte är en uppmaning till kvinnovåld)

Lykke Lis image är hårt kontrollerad av hennes själv, vad hon har på sig, hur hon ser ut på bilder, att hon inte har någonting emot potentiell cancer eller stora sjok av läder. Hon har talat ut i mången intervju om hur dåligt hon mår, om analyserandet, misslyckade kärlekshistorier och om att gå ner sig i mörker.

Det gjorde ont i hjärtat när man kände hennes desperation över att rösten försvann på Way Out West förra året. Men i övrigt brinner mitt hjärta mer för de olyckliga som är olyckliga såväl som talanglösa och oframgångsrika.

Wounded Rhymes är en gotisk kyrka fylld med spöken, envetna trummor, körer avgrunddjup sorg. Det är sorgligt men vackert. Lykkes röst är lugnande, även fast hon deklarerar allt detta svarta gör hon det med en mjuk och hoppingivande röst. Hon kommer bli ok. Och vi med.

Marie Lindström

Publicerad: 2011-04-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-04-27 21:24

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5965

3 kommentarer

Hmmm detta är väll inte nytt???

40 plus Oregistrerad 2011-04-26 10:57
 

Lykke Li är från Borås va?

Eggvert Oregistrerad 2011-04-26 12:31
 

Växer. Växer. Och växer. Visst har hon (medvetet eller inte) skapat en mystisk image och verkar vara ett kontrollfreak utöver det vanliga. Men musiken talar för sig själv och den kör över det mesta som gjorts på senare tid. Av nån mysko anledning kommer jag att tänka på Amanda Jenssen – en annan starkt personlig artist som vågar hämta inspiration bortanför tokwailande rnb bimbos och slickad Idol skit.

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2011-04-27 19:45
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig