dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Amalia: Art Slave
Art Slave (album, Spotify) Amalia
2011
Tokyo Dawn Records
8/10

Framtidsfunk

På omslagsbilden till Art Slave ser Amalia Townsend (gissningsvis) i sin färgglatt vinylpimpade version av Daft Punks rymdhjälm ut att ha klivit rakt ur världens roligaste tidsmaskin. Inget kunde vara mer passande då det lika mycket är det förgångna som framtiden som sätter ramarna för Art Slave och ur det pressar essensen till hur funken låter år 2011.

Mer än något annat sneglar Amalia och producentsnillet Opolopo kanske lite oväntat mot new jack swing som främsta inspiration. Ständigt närvarande men aldrig tydligare än i Freeze That! som inte är något annat än en hyllning till Jimmy Jam och Terry Lewis genredefinierande produktion på Janet Jacksons Control. Bubblande, pärlande maskinella basgångar, envetna tunga trummaskinsrytmer kastar musiken ständigt tillbaka i tiden till tidigt 90-tal samtidigt som inslag från hiphop, electro, neo-soul och mer avantgardistiska utflykter som fantastiskt betitlade Zebra Butt-a-Fly flyttar den allt längre fram på tidsaxeln.

Opolopos hypermoderna produktion och Amalias fantastiska röst kompletterar varandra in i minsta detalj. Inte minst blir Amalia i alla sina varierade skepnader mellan allt från en frustande Betty Davis till sammetslena Erykah Baduizmer det sammanhållande kittet när Art Slave kryssar mellan intergalaktisk funk och neonskimrande soul.

Släpigt svettiga funkballader går hand i hand med Bonafide som kunde gjort Michael Jacksons comeback till en garanterad succé och 4 Us blytunga monstergroove där slapbasen och baskicken får vilken högtalare som helst att tappa andan. Allt sammantaget en smått häpnadsväckande kreativ uppvisning där den svenska duon visar vägen till funkens framtid.

David Drazdil

Publicerad: 2011-03-10 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-10 11:09

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5913

2 kommentarer

TUSEN TACK!

AMALIA Oregistrerad 2011-03-10 03:26
 

Damn…lyssnade på skivan, blev tvungen att Googla då 2011 inte kändes helt korrekt…min ABSOLUTA favorit är Supercoola ”All the Funk I need”
Glad att recensenten inte sågar Funk…som många…det finns en plats för alla

MotherFonker Oregistrerad 2011-10-31 12:18
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig