dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Radiohead: The King of Limbs
The King of Limbs (album, mp3) Radiohead
2011
Waste
6/10

Bara en fortsättning

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Det mest intressanta med King of Limbs är hur lite vi hörde innan. Ingenting. Till och med fansajterna blev överaskade. Helt plötsligt: en ny Radiohead-skiva. Inga rykten, bara deras åttonde skiva, bara sådär.

Och Radiohead försöker anpassa sig till den moderna musikmarknaden på sitt eget sätt. King of Limbs släpps tre gånger. Först direkt, utan läckor, till digital release. Sen igen på traditionell cd och vinyl i mars genom XL Recordings och så till slut i maj med vad de kallar en newspaper album (ett för ändamålet särskilt framtaget omslag som håller två genomskinliga 10″-vinylskivor, en cd, flera stora ark av nyhetsuppslag samt 625 små bitar av illustrationer förpackat i nedbrytbar plast). Själva frågar de sig om det kanske är den första någonsin och vi får väl hoppas att det är något mer än The Ark:s sista album.

Tre gånger för att kanske få uppmärksamhet tre gånger om. Men ärligt talat känns det som ett ganska tafatt försök. Särskilt utifrån In Rainbows innovativa sätt att spridas.

Och tyvärr finns det inte så mycket av den varan på King of Limbs. Innovation. Det jag hör är en fortsättning på vad jag hört tidigare och inte särskilt mycket mer.

Missförstå mig inte, jag tycker Radiohead är ett bra band. Det mediokra de släpper ifrån sig är något jag fortfarande kommer lyssna på många gånger. Men Radiohead har skakat om min värld ibland och tyvärr är det vad jag kräver för att bli imponerad nu. The King of Limbs är mer en axelryckning.

Det är åtta låtar på albumet och jag tycker två av dem är riktigt bra.

Bäst är Good Morning Mr Magpie där en utsökt gitarrmelodi får ligga lugnt i bakgrunden när rytmgitarren och avhuggna high-hat-slag har hela ljudbilden. Skatan har tagit Thoms skrivförmåga och han skäller ut honom. You got some nerve, coming here. Han vill att den ska ge honom den tillbaka och försöker besvärja den med att traditionsenligt hälsa på honom. Good morning Mr Magpie, how are you today? Now you’ve stolen all the magic. Took my melody. Han hinner uttrycka både konstnärens rädsla för att tappa förmågan, den moderna människans hycklande religionsförnekelse och sin egen svaghet på några få rader. Bakom honom tappar trummorna plötsligt takten och börjar spelas baklänges. De möts igen och går vidare. Skatan flyger iväg och fåglarna sjunger igen mot slutet av låten.

Den andra är instrumentala Feral som kunde vara ett outro på någon av de andra låtarna, men växer till något extra för sig själv när den vildvuxna skapelsen får härja fritt. Högt i lurar hackar rytmen framåt, röster spelar som en kyrkorgel och tonar ut i rymden.

Sen finns det låtar som pekar tillbaka mot nittiotalet, andra som får mig att sjunga refrängen till Harrowdown Hill (från Thom Yorkes soloskiva) när jag hört dem och en tredje som får mig att ta av mig lurarna för att göra något annat istället. Det räcker inte med en underbart murrig basgång i Separator eller Yorkes vackra rena röst i Give Up the Ghost. Det är bra, men jag vill ha mer. Mycket mer.

ps. Den där dansen är fan inte OK. Men om du ändå känner för att vara lemmarnas konung nästa gång du kommer till dansgolvet kan du följa guiden från en fansajt.

Kal Ström

Publicerad: 2011-02-28 00:28 / Uppdaterad: 2011-02-28 11:45

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5903

11 kommentarer

En recension som inte nämner Codex en enda gång? : (

Odile Oregistrerad 2011-02-28 01:25
 

Du får nog lyssna lite mer på skivan. Det blir bara bättre och bättre.

Capture Oregistrerad 2011-02-28 05:31
 

Tidningsalbum fanns redan på 70-talet.
Gillar inte tonen recensionen har annars, tål helt enkelt inte ”jag vill ha mer. mycket mer”-tänket överhuvudtaget, speciellt inte när det är sådär direkt och odiskret. Nåja.

Özgür Kurtoglu Oregistrerad 2011-02-28 05:37
 

Vad är det du säger? Det är bättre att hyckla om det?

Kal Ström Redaktionen 2011-02-28 07:45
 

Nej, absolut inte. Snarare att jag personligen kanske hade valt ett annat sätta att skriva om det på. Åtminstone i en ”officiell recension”. Min första tanke var ju ”needs more rock” när jag hörde plattan, men jag hade inte skrivit det på det sättet i en recension, is all I’m saying.

Özgür Kurtoglu Oregistrerad 2011-02-28 11:19
 

Bra skrivet Kal

Karin Lillbroända Redaktionen 2011-02-28 16:14
 

Bra skiva ju! Jag skrev själv om den här: http://gayicons.wordpress.com/2011/02/22/radiohead-the-king-of-limbs/

Jonatan Oregistrerad 2011-03-01 07:08
 

Den där dansen är perfekt. You people be scared!

Man utan hud Oregistrerad 2011-03-02 02:56
 

Ja, helt otroligt att skriva en recension utan att nämna Codex. Radiohead-magi!
För övrigt älskar jag dansen! :-)

Isa Oregistrerad 2011-04-08 15:28
 

Riktigt bra skiva som har växt under hela sommaren. Någon OK Computer/Kid A är det inte men den är i min åsikt redan en kandidat till årets skiva. Lite snedsprungen recension som inte nämner Codex. Det är en skiva som blir mer och mer hel och som inte har ett dåligt spår men som ändå saknar ”det där speciella”. Som till exempel Fitter Happier på OK Computer (även i viss mån Trefingers på Kid A) som inte hade funkat på någon annan skiva men som bidrar väldigt mycket till skivans känsla och helhet. Frågan är om OK Computer hade ansetts vara den klassiker som den är utan det avskräckande spåret.(Alla låtar vid sidan av på skivan är såklart geniala de med)

Extra plus till Bloom, Feral (älskar den vid det här laget) och Lotus Flower som är en av deras absolut bästa låtar. Sexig, Nyskapande, Catchy

dffs Oregistrerad 2011-08-21 22:39
 

Jag håller med föregående talare och vill påstå att denna skiva växt under hela året. Soundet på skivan kombinerar de bästa elementen från In Rainbows, Amnesiac och Kid A. Trummorna långt fram i ljudbilden, inspirerande och innovativt basspel från Colin Greenwood, varierat och mycket starkt låtmaterial utan en enda ”utfyllnadslåt” och som alltid, en ytterst minnesvärd sånginsats från Thom Yorke (sångmelodin i Lotus Flower är helt fantastisk).

5 av 5!

Jakob Oregistrerad 2011-09-27 23:28
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig