dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Crowbar: Sever the Wicked Hand
Sever the Wicked Hand (album, mp3) Crowbar
2011
Century Media
8/10

Välkommen återkomst

Det var inte utan att jag lyfte på en ögonbrynet en aning när jag tog emot nyheten om en ny Crowbar-platta. Det var ändå snart sex år sedan Lifesblood for the Downtrodden släpptes och även om jag har sett Kirk Windsteins namn dyka upp i diverse sammanhang, har det inte varit i samband med något snack om en ny Crowbar-platta.

Sedan sist har Windstein blivit ren och styrt upp så väl sina egna som bandets förehavanden och även om det med största sannolikhet är en efterhandskonstruktion från min sida, så tycker jag man hör på Sever the Wicked Hand att det är ett fokuserat Crowbar som har gett i från sig den här utmärkta skivan.

Från det första fläskiga riffet hörs att Windstein och mannar inte har förlorat ett gram i pondus. Precis som det ska vara när det handlar om Crowbar, oavsett om det handlar om i sammanhanget snabbare d-taktslåtar eller slöare sludgehistorier är det en minst sagt finfin samling låtar de har samlat ihop.

Personligen är det de sistnämnda tillfällena jag håller högst och skivans absoluta höjdpunkt är Liquid Sky and Cold Black Earth, inte minst för mellanspelet där kaggen och gitarrtugget möts och följs åt en stund. Smånördigt, men väldigt snyggt.

Sen blir jag inte klok på omslaget riktigt, eller själva bandloggan snarare. Men det är väl också något som är som det brukar i Crowbar-lägret; bandet har aldrig lyckats förpacka musiken på ett särskilt vettigt sätt. Tur att musiken i alla fall håller så hög klass.

Tomas Lundström

Publicerad: 2011-02-12 11:02 / Uppdaterad: 2011-02-12 11:02

Kategori: Recension | Recension: #5887

9 kommentarer

Varför måste ni på dagensskiva alltid envisas med att skriva så interna recensioner? Är det svårt att ha oss inte-så-invigda i åtanke när, om så bara med ett kort inledande stycke? Om jag inte redan vet vad ”Crowbar”, ”Windstein” eller för den delen ”sludge” står för är det nästan omöjligt att få något vettigt ur den här texten. Jag gillar att upptäcka ny musik, så varför kan ni inte hjälpa mig på vägen? :)

studenten Oregistrerad 2011-02-13 15:12
 

Jag kan hålla med om det.

Men jag är osäker på hur det skulle fungera. Ska tänka på det.

Kal Ström Redaktionen 2011-02-13 16:28
 

Studenten: Jag är extremt bekant med referenserna men får ändå inte ut mer av recensionen än betyget ”8″ som inte säger något iom att Lundström inte talar om hur han förhåller sig till det nämnda bottennappet från 2006.

Johan Oregistrerad 2011-02-14 10:21
 

2005 visst..

Att crowbar har fula bandloggor och knepigt designade omslag är ju ingen nyhet men jämfört med Equilibrium så är det är toppklass.

Johan Oregistrerad 2011-02-14 10:24
 

Den är väl inte värd att nämna mer än så heller. Gillade Sonic Excess in its purest form.

Tomas Lundström Redaktionen 2011-02-14 14:57
 

Samma här Tomas, hur står sig nya plattan mot det mästerverket?

Johan Oregistrerad 2011-02-14 15:55
 

Tycker de är i samma liga definitivt, tycker de låter rätt lika också. Därav att jag gillar den här.

Tomas Lundström Redaktionen 2011-02-14 18:18
 

Står ju faktiskt ingenting om vad bandet spelar för slags musik. Lite B kan jag tycka. ”Sludge”, vad är det?

Mikael Persson Oregistrerad 2012-01-02 16:36
 

Sludge: doom möter hardcorepunk.

Fördjupning: http://en.wikipedia.org/wiki/Sludge_metal

Tomas Lundström Redaktionen 2012-01-02 22:08
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig