dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Ciara: Basic Instinct
Basic Instinct (album, cd) Ciara
2010
LaFace/Jive
6/10

Ciara är bra

Lyssna

Sök efter skivan

Ciara har nästan helt gått ifrån det sound som var hennes två första album, något som tydligt indikerades av 2009 års Fantasy Ride och framförallt dess första funksingel Love Sex Magic. Låtarna är, i brist på bättre ord, ”livligare” nu, hör till exempel på det blippiga beatet i Heavy Rotation och det sanslösa tempot i Gimmie Dat, men det gör dem nödvändigtvis inte bättre. Den segare musik som Ciara framförde i början av sin karriär kunde stundtals kännas lite väl långsam, men aldrig dålig och den var mer personlig och egen än de schlagerdängor som nu har börjat dyka upp på hennes skivor. De är inte hopplösa låtar, men de passar inte till Ciaras swag. Hon borde lämna dem till Rihanna, och göra sin grej på slöa södernbeats istället. Nya skivans första singel Ride är ju vansinnigt bra, och Ciara når tillsammans med Ludacris nästan upp till den nivå de hade på Oh från hennes debut.

Ciara kan göra album långt mycket bättre än Basic Instinct, och med tanke på att The-Dream och Tricky Stewart har gjort åtta av elva låtar är det här en besvikelse, men det är faktiskt ingen dålig skiva. Med bara 11 spår hamnar ingen låt i glömska, och majoriteten av dem är ganska bra. Det arga introt som samplar Eye Of The Tiger, somriga pepplåten Girls Get Your Money och kaxiga Yeah I Know är bra skit. Balladerna You Can Get It och I Run It är Ciara toppenbra på, och den sistnämna ger Basic Instict en fenomenal avslutning. Fler lugna låtar hade varit välkomna. Speechless har lite väl ettriga trummor och mastigt arrangemang för att ingå i den kategorin.

Ciara har en stor talang när det gäller samarbete, något som bevisas av den topp 10-lista som jag har satt ihop, där sju av tio låtar är gästade, och Basic Instinct hade nog bara blivit bättre av fler heta samarbeten. Luda är viktig för Ride, och Usher gör sig bra på Turn It Up även om låten i sig självt är ganska vidrig. Ciara är absolut en bra artist även när hon kör själv, men när hon får någon att leka med uppstår alltid en imponerande personkemi.

Karin Lillbroända

Publicerad: 2011-01-09 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-08 19:30

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5854

3 kommentarer

[...] This post was mentioned on Twitter by dagensskiva.com, Karin Lillbroända. Karin Lillbroända said: Ciara! http://dagensskiva.com/2011/01/09/ciara-basic-instinct/ [...]

 

Limiterat intresse.

Man med hund Oregistrerad 2011-01-09 16:29
 

Själv tycker jag att det här är en fantastiskt skön skiva! Framförallt gillar jag hur hon släpper en R&B skiva mitt upp i allt danstrams (som blivit för tjatigt)!

Ride är en av 2010 års bästa låtar, beatet, sången, elektriska synten: WOW!! Gimmie Dat, med rätt högtalare/hörlurar förstår man vilket mäktigt spår detta är. Det personliga kaoset i titelspåret, och Wants For Dinner är makalöst hypnotiserande – det är verkligen en låt som växer! Som recensionen påpekar, Ciara kan med sin silkeslena stämma få de lugna låtarna att bli helt underbara, bättre än gapiga Halo’s eller Hero’s. I Run It är dessutom en av Ciaras top 3 bästa låtar.

9/10 får albumet av mig. Underskattad artist är hon.

Luc Oregistrerad 2011-03-17 20:41
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig