dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Jóhann Jóhannsson: And In the Endless Pause There Came the Sound of Bees
And In the Endless Pause There Came the Sound of Bees (album, cd) Jóhann Jóhannsson
2011
Jóhann Jóhannsson/Cobraside
8/10

Tomheten och hoppet

Att börja lyssna på soundtracket till Jóhann Jóhannssons komposition för soundtracket till den animerade kortfilmen Varmints är som att lämna över sig till ensamheten och hoppas på framtiden trots att inget tyder på att det ska bli bättre.

Du hör vad som kommer hända. Det är på väg att ta slut.
Det är inte apokalypsen, men allt är ändå över.
Och det är vi som gjort det.

Temat inleder skapelsen och berättar allt om vad vi kommer få höra och läsa från raderna i Craste och Helen Wards bok som filmen bygger på.

There was once only the sound of bees and the wind in the wiry grass, the low murmuring of moles in the cool dark earth and the song of birds in the high blue sky.

Det är en barnbok för åldrarna 4-8, om miljöns förstörelse. Om industrier och smog och skogar och ljud som inte längre får höras. Om att leva i en värld av skadedjur som förstör sig själv. Men också om vändpunkten och om fröna som återpopulerar världen och tar tillbaka det som varit.

Och allt det här hörs i Jóhann Jóhannsson musik.

Albumet släpptes egentligen på en limiterad vinyl redan 2009, men den kom ut digitalt och på cd-skiva först i våras. Det vi får är mer musik än vad som ens går in i den 24 minuter långa filmen. Vi får sorg och bedrövelse, vi får ensamhet och uppgivenhet – men hela tiden även en strävan mot hoppet. Även i de dystraste partierna finns något mer i islänningens komposition. Han anknyter återigen till temat där IBM 1401, a User’s Manual var den första delen och Fordlândia var den andra i en ännu oavslutad trilogi om världens före detta framtidsbilder. Vi pekar framåt men vet fortfarande inte alls var vi ska, inte alls som de misslyckade försöken att visualisera och tänka oss framtiden från förr. And In the Endless Pause There Came the Sound of Bees passar in perfekt, men går helt utanför trilogin.

Det är musik att omslutas av. En skiva som tar fram lugn i en stressad situation och en tröst när det känns för mycket, en tröst när det verkar som mörkast. Ett hopp i avgrunden.

Far below, the crowded streets and the empty heads of the Others fell quiet and still. But those few warmed hearts watched as all their hopes and wishes took to the air like new seeds upon the wind. And in that endless pause … there came again the sound of bees.

Kal Ström

Publicerad: 2010-12-29 00:00 / Uppdaterad: 2010-12-29 00:05

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5845

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig