dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Shobaleader One: d'Demonstrator
d'Demonstrator (album, mp3) Shobaleader One
2010
Warp/Border
4/10

Don’t push da funk

Lyssna

Sök efter skivan

Hur mycket mer eller mindre spretigt virriga men också ofta lysande skivor Squarepusher än har släppt genom åren har behovet att gå tillbaka till sina musikaliska rötter och leka loss på basgitarren på de senare blivit allt mer tydligt. Nästan så att det är först som virtuos bakom basistens bas som Tom Jenkinson verkligen kan vara sig själv. När han nu byter skepnad till medlem i halvhemliga bandprojektet Shobaleader One innebär det bara att den känslan förstärks. Det räcker så fint med videon till Megazine för att förstå det.

Samtidigt är den ändå missvisande för med undantag för den och Maximum Plancks dödsmetaltechno är d’Demonstrator en fortsättning på Just a Souvenir. Med den stora skillnaden att Jenkinson nu tar ett steg till och fullt ut gör sin egen tolkning av elektrofunkig R&B. Givetvis med en sedvanlig dos galenskap men det skulle lika bra kunna stå Funkpusher som avsändare och inte mer galet än att det framtida samarbete med André från Outkast som Jenkinson nämnt nu känns fullt logiskt.

Men även om det ryms allt från oljig fläskdisco i Cryptic Motion, solnedgångsprogen Into The Blue som ropar Prins Thomas-remix och ett beat som Keith Sweat bara väntar på att få kasta sig över i Abstract Lover är d’Demonstrator ändå i många hänseenden mest ett stort – jaha? Inte bara för att den kan vara den grövsta vocoderöverdosen sedan Chers glansdagar utan främst för att den ofta inte leder någonstans.

Istället för att hitta en melodi eller ett groove flyter Shobaleader One mest omkring och vet precis hur funken bör låta. Men när de gör det utan att hitta känslan är det mest som att höra Peter Frampton försöka vara Daft Punk och d’Demonstrator förblir i mångt och mycket lika anonym som bandets medlemmar.

David Drazdil

Publicerad: 2010-10-27 00:00 / Uppdaterad: 2010-10-27 14:05

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5763

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig