dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mrock: Airborne
Airborne (album, lp) Mrock
2010
Emrikording & Entertainment
7/10

Spretig musik för en funkig publik

Emrik Larsson lämnar svenskan hemma, byter tillbaka till engelskan och återuppväcker ett gammalt artistnamn med en klackspark. Airborne är åtta spretiga låtar som är svåra att placera i ett och samma fack.

Vinylen öppnar med en strutig soulblå430srockstänkare som inte påminner om något jag hört honom laga till tidigare. Det är stompig rock med soulklapp i backfickan. Första singeln Freedom är inte lika popig, men driver desto hårdare med ettrig basfrenesi och sladdande gitarrer.

De spår jag gillar bäst är annars de där tempot sänks och stämningen blir bakåtlutat loj. Utflippat flummig och meditativ. Där Mrock sjunger med djup stämma och de svepande körerna ligger i lager ovanpå. När han skickar tankarna till maskhjärnan.

Airborne påminner mig om att många av mina favoritskivor är långtifrån jämna, helgjutna mästerverk. De har magplasken bredvid de obestigliga topparna. Axelryckningarna sida vid sida med det förtrollande magiska.

Funken finns här som ständig skugga och självklar utgångspunkt. Rooten. Precis som hos Funkadelic eller Sly & The Family Stone. En självklar och trygg hamn att kasta loss från oavsett om målet är popen, rocken eller soulnedgången.

Att albumet ges ut på ett vackert formgivet vinylalbum (hatten av för Henrik Persson och Mr Dolores, Isse Samie) värmer hjärtat lite extra. Det är lika bångstyrigt som de 35 minuterna musik som fastnat här.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2010-09-27 00:00 / Uppdaterad: 2010-09-27 09:20

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5730

6 kommentarer

För de som för statistik över vad folk gillar så kan jag meddela att jag inte är så förtjust i funk.

Medlem 2010-09-27 10:44
 

Då kvitterar jag, funk funkar!

Bosse Oregistrerad 2010-09-27 12:55
 

Bosse = Putte Funk

Janne Oregistrerad 2010-09-27 16:37
 

”Exakt varför artistnamnet blivit Mrock istället för M-Rock (eller om det kanske borde vara det senare trots allt) vet jag inte. ”

Du såg inte att det står M-Rock på omslaget???

Janne Oregistrerad 2010-09-27 17:08
 

Nu ökar vi upplevelsen. Snart börjar tipspanelen komplettera musikvideotipsen med text och info kring videorna. Håll ögon och öron öppna!

Dagens musikvideo Oregistrerad 2010-09-27 20:30
 

Som vanligt sönderkomprimerat sound som med det mesta nya som kommer. Är det inte uteslutande elektriskt är det en matta av diskant digital feeling över hela ljudbilden. Det här är inget undantag och Freedom är en tråkig och lamt försök till en hit. Ska ändå lyssna på skivan men är tveksam om det kommer ge mig nåt

bootsy Oregistrerad 2010-10-04 13:21
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig