dagensskiva.com

48 timmar

Recension

John Legend & The Roots: Wake Up!
Wake Up! (album, Spotify) John Legend & The Roots
2010
GOOD Music/Sony
7/10

Legend svettas igen

Lyssna

Sök efter skivan

När jag fick veta att Philadelphias finaste The Roots skulle backa Springfields John Legend på ett album tändes ett litet hopp. Legend har haft märkvärdigt svårt att få till det sen debuten Get Lifted släpptes för nästan sex år sedan. Hans stjärna har sjunkit djupare och djupare i en smetig, luktfri, sörja sedan dess.

Wake Up! tolkar de tillsammans väl valda delar 60- och 70-talets politiska funk och soul. Materialet sträcker sig från det väntade och välkända till det oväntade och obskyra. Donny Hathaways Little Ghetto Boy är ett tydligt exempel på det första, medan Prince Lincoln Thomas Humanity nog får ses som ett exempel på det senare.

Idén till albumet har sina rötter i valkampanjen för Barack Obama, där både John Legend och medlemmarna i The Roots gjorde aktiva insatser. Från uttalat stöd till dörrknackningskampanjer. Inspirerade av stämningen och känslorna under kampanjarbetet bestämde de sig för att fånga det i musik. De gjorde det genom att vända blickarna bakåt och visa att det hopp som tändes på 60-talet äntligen brann med full styrka.

Resultatet är en skiva som står starkt i samtiden. En skiva där framför allt Legend tillåter sig själv att slappna av och leva ut. Istället för de senaste albumens tröstlösa försök att inte störa någon sjunger han med ett nytt djup och med en närvaro jag saknat hos honom på sistone.

Basgången i Compared to What är att dö för. Hang on in There är rakt igenom magisk, där lägger Legend på sig minst 30 kilo.

Visst kan man anmärka att de inte alltid utmanar låtarna och är försiktiga att ta dem till platser de inte redan varit. Men i mina öron räcker det att knuffa låtarna försiktigt mot hiphopen med hjälp av fina insatser från Black Thought, CL Smooth, Common och Malik Yusef.

Om man som jag tycker att soulmusikens sångbok säkrast fylls genom nya tolkningar av låtarna vi älskar kommer den här skivan att passa som hand i handske. För den som är mer bekant med The Roots eller John Legend är det här en generös karta bakåt i musikhistorien.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2010-09-25 10:24 / Uppdaterad: 2010-09-25 10:24

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5728

2 kommentarer

wake up!!¤%& allsels fö sent pubbad resse!

Medlem 2010-09-25 12:05
 

Kompetent skiva av John Legend och The Roots, något underskattad av kritikerkåren. Spåret ”Our Generation” med CL Smooth är min favorit på plattan.

Old_School Oregistrerad 2010-09-26 00:42
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig