dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Röyksopp: Senior
Senior (album, Spotify) Röyksopp
2010
Virgin/EMI
6/10

In i dimman

Röyksopp har fått en hel del negativa omdömen om Senior, omdömen som då nästan uteslutande handlat om att den inte alls låter som succésyskonet Junior. Det är ju förstås helt sant. Men att det är precis det som är poängen vilket också Torbjörn Brundtland och Svein Berge var väldigt tydliga med redan när Junior släpptes verkar de mest missnöjda ha missat.

Dessutom går det inte att ta fel på att det är just Röyksopp trots att Senior är föregångarens musikaliska motpol. För från de första knasterfiltrerade murriga tonerna i …and The Forest Began To Sing är det en enda lång instrumental hommage till analoga synthar och elektroniska musikpionjärer som Jean-Michel Jarre och Tangerine Dream. Hela tiden med duons omisskännliga ton och snygga passningar till tidigare släpp.

Ibland väldigt tydligt som i Tricky Two som mest är en suggestivare version av Juniors Tricky andra gånger betydligt subtilare som när Eples klingande tema glider förbi som ett spöke i bakgrunden på vilda västern-skumpiga Forsaken Cowboy. Allt med samma lugnt pulserande rytm, subtila melodier och vemod.

Melodiöst utan att vara pop, elektroniskt utan att den här gången närma sig electro och retroinfluerat utan att vara en kopia. Och vid tillfällen som The Alcoholic där den mer än lovligt sliriga melodislingan och svajiga gitarren tillsammans med en dos fågelkvitter till slut däckar i regnet dessutom rent Röyksopp-lysande.

Brundtland och Berge sneglar verkligen inte mot topplistorna med Senior men som en eftertänksam inblick och hyllning av deras influenser är den ett självklart steg för duon.

David Drazdil

Publicerad: 2010-09-22 00:00 / Uppdaterad: 2010-09-22 08:51

Kategori: Allmänt, Dagens skiva, Recension | Recension: #5725

4 kommentarer

Nya fräscha musikvideotips varje dag. Tipspanelen är redo i din tjänst!

Dagens musikvideo Oregistrerad 2010-09-23 21:59
 

”Melodiöst utan att vara pop, elektroniskt utan att den här gången närma sig electro och retroinfluerat utan att vara en kopia”. On point!

Bra skrivet men ett lite snålt tilltaget sifferbetyg kan jag tycka…

don simon Oregistrerad 2010-09-27 11:13
 

Har precis satt på skivan och bara hört första låten. Spontant tänkte jag att omslaget är lite väl The Knife-rip off, musikvideon till Silent Shout innehåller några liknande gubbar (kan vara en annan låt dock).

doris Oregistrerad 2010-11-17 14:29
 

[...] Röyksopp Senior [...]

Era bästa skivor 2010 | dagensskiva.com Oregistrerad 2011-01-20 20:57
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig