dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Ludwig Bell: Jag har försökt förklara
Jag har försökt förklara (album, cd) Ludwig Bell
2010
Razzia
8/10

Idioten

Efter att ha fäktat mig igenom centrala stan och nejtackat till otaliga broschyer och flyers utdelade av hurtiga vattenkammade ungdomar utanför sina nymålade stugor pustar jag ut med Ludwig Bells debutalbum Jag har försökt förklara. Den sparkar igång med ett av de bästa introna på senare tid. Han har en innan han ens har sagt hello. Sedan kommer den inledande raden.

Min älskling, du och jag
Vi tror på nåt
Vi kommer aldrig rösta blått

Där kanske han direkt alienerat halva den politiskt intresserade delen av befolkningen men inte ens det mest konservativa hjärtat kan väl motstå en fantastisk popsång om vad som är rätt i världen och en farfar som klev i land i Normandie för 60 år sedan. Släppet av Jag har försökt förklara koinciderar med 70-årssdagen av Churchills tal till nationen under Battle of Britain då han konstaterade att ”Never was so much owed by so many to so few”. Ludwig Bell är inte Churchill men han har en fäbless för textförfattande.
Språket är rättframt, köttigt och ibland poetiskt.

Och du skriker allt du kan
”Kan du ta det som en man?”
Men jag blev ju aldrig stor
1.75 i skor

Ludwig Bell har tidigare spelat i banden Dreamboy och Pasadena. Fredrik Swan, medlem i Dreamboy och barndomsvän är producent för skivan. Låtarna rör sig mellan kärlek på blodigt allvar och storvulna känslor. På omslaget sitter Ludwig Bell som Robert Downey Juniors yngre svenska bror på Stockholms snyggaste café och det ryms även en fel huvudstadskärlek. Han lånar av Nils Ferlin och skriver en känsloförklaring i Stockholm Blues. Skivan är höstens första förälskelse.

Marie Lindström

Publicerad: 2010-08-30 00:00 / Uppdaterad: 2010-08-25 18:59

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5702

7 kommentarer

Såg när han spelade några låtar på Trädgården. Sjukt dåligt, önskade att jag inte förstod svenska.

Micke Oregistrerad 2010-08-30 16:38
 

Åh, näthat, känns ju jävligt fräscht! Jag såg en spelning på pop dakar, väldigt imponerande måste jag säga.

Molle Oregistrerad 2010-08-30 20:20
 

Nätkärlek, känns ju jävligt fräscht. Han kanske inte gillar herr Bell helt enkelt?

ludwig Oregistrerad 2010-08-31 13:03
 

Är det han Bell i Ride eller Erasure?

Janne Oregistrerad 2010-08-31 13:27
 

ludwig>> Handlar väl mer om hur man uttrycker sitt ogillande än just att man ogillar Ludwig Bells musik i sig kanske. Det är självklart att alla inte kan gilla allting, men sen är det mer diskutabelt hur man kan uttrycka sitt ogillande i ord.

oziowage Oregistrerad 2010-08-31 15:07
 

@janne

Fresh prince i Bell air

Mungo Oregistrerad 2010-09-08 15:32
 

Såg f.ö dreamboy som förband till Last days på 44:an -04,
snacka om att sätta ribban för huvudbandet (som trots allt lyckades göra en bra spelning, men det kunde ha gått fel).

Mungo Oregistrerad 2010-09-08 15:44
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig