dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Freddie Gibbs: Str8 Killa
Str8 Killa (album, cd) Freddie Gibbs
2010
Decon/Gibbs Family
7/10

35 minuter midwestkvalité

Freddie Gibbs är nog inget namn som klingar bekant i särskilt många hiphopöron, men snart är det stor chans att det gör det. Tidigare var Freddie bunden till skivbolaget Interscope Records men albumsläppet dröjde så han gick vidare från bolaget utan att ha fått någon musik släppt. Som så många gånger förr. Istället valde han att oberoende släppa två stycken mixtape som fick gehör. Extra mycket efter att han hamnade på framsidan av magasinet XXL samt att han nyligen fick en 12-tummare släppt på det alltid lika träffsäkra skivbolaget Stones Throw.

Nu har han alltså sammanfogat en EP på 8 spår med lika många gäster och något färre producenter. Mest kända samarbetet är Bun B men både Deacon the Villain och Kno från Cunninlynguists finns med bakom spakarna på produktionerna.

Texterna är ofta hårda och raka men innehåller både klassisk rap om streetkultur men också ett socioekonomiskt perspektiv som märktes tydligt i att hans första singel och video National Anthem (Fuck the World). Där väljer han att jämföra dagens polisförtryck med slaveritidens förtryck. En kanske inte helt ovanlig bild men till viss del helt sann.

Str8 Killa är en bra introduktion till Gibbs om man exempelvis missat hans mixtape med det finurliga namnet midwestgangstaboxframecadillacmuzik. Hans rap försvinner lite grann i de söderinspirerade beatsen och det snabba flowet men rapmässigt är han riktigt tajt och skivan är mycket väl värd ett gäng lyssningar.

Freddie Gibbs – National Anthem (Fuck the World)

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2010-08-14 00:00 / Uppdaterad: 2010-08-16 11:38

Kategori: Recension | Recension: #5685

3 kommentarer

”Freddie Gibbs är nog inget namn som klingar bekant i särskilt många hiphopöron”. Kanske den allra mest hypade ”nya” MCn under det senaste året eller så, han har ju inte gått att missa.

Känns lite som att skriva ”Best Coast är nog inget namn som klingar bekant i särskilt många indiepopöron”

Henrik Oregistrerad 2010-08-14 01:36
 

Henrik: Var stöter på man på honom då menar du? Syftar såklart på den svenska scenen eftersom det står på svenska. Den amerikanska scenen är han säkerligen betydligt mer välkänd och stor. Speciellt eftersom han liknats med Tupac.

Det finns inte en enda recension av hans skiva gjord i Sverige vad jag sett. Och han nämns bara på 2 svenska bloggar enligt mina google-sökningar. På Whoa.nu som jag också arbetar för har han bara nämns lite grann i någon eller några trådar. Så var är hypen?

Pontus Gustavsson Medlem 2010-08-14 14:02
 

Smash volley av Pontus, snyggt!

Martin Oregistrerad 2010-08-16 11:33
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig