dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Wale: More About Nothing
More About Nothing (album, mp3) Wale
2010
Egensläpp
8/10

Tillbaka till tapen

Jag kan väl lika gärna säga det med en gång, More About Nothing är inte lika bra som 100 Miles & Running (Wales bästa so far). Å andra sidan är det betydligt roligare lyssning än Attention Deficit, Wales första ”riktiga” album som var en mindre besvikelse.

Precis som så många av de andra rapparna som slagit sig fram mixtape-vägen de senaste åren knöt det sig när Wale skulle ge ut musik via skivbolag. Resultatet blev ett försök att tillfredställa så många so möjligt. Kanske framför allt ett par försök att flörta med radiovågorna för mycket. Attention Deficit lämnade mina spellistor ganska snabbt och när jag läser låtlistan är det inte särskilt mycket jag kan påminna mig om hur det lät.

Därför är det skönt att höra honom bara köra på och skita i att jaga refränger. Wale är som bäst när han bara mosar på med rim efter rim efter rim. Trots att jag i ärlighetens namn inte lyssnar särskilt noga på texterna (blasfemi!?). Wale har ett skönt flyt som mår bättre utan refränger och när beaten inte fegar ur blir helheten så mycket roligare.

Precis som The Mixtape About Nothing ramas den här uppföljaren in av lån från tv-serien Seinfeld. Repliker dyker upp inte bara mellan låtarna utan ibland också mitt i. Det funkar märkligt nog riktigt bra när det borde bli störigt.

Självklart är inleder klassiska ”It’s not you, it’s me”-replikskiftet låten med titeln The Break Up Song. Det är med den sortens detaljer Wale och DJ Omega lyfter den här mixtapen.

Det är relativt fritt från gäster, knappt hälften av spåren gästas av en eller flera röster. De riktigt stora namnen lyser också med sin frånvaro. Daniel Merriweather och Cool & Dre-Dre är kanske de mest kända, med Wiz Khalifa som het uppkomling.

Allt är inte Seinfeld. Han samplar Tiger Woods numera berömda telefonsvararmeddelande, ”I need you to do me a huge favour…”, i The Eyes of the Tiger och följer upp med en text som på sätt och vis berättar historien om Woods och Elin Nordegren på ett hårt och kallt beat med dramatiska stråkar. Mycket bra.

Som uppföljare lyckas More About Nothing med det ovanliga konststycket att vara mer minnesvärd än sin föregångare, The Mixtape About Nothing. Trots att gästerna är mindre namnkunnniga den här gången är beaten roligare och mer varierade och Wale känns hungrig och revanschsugen.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2010-08-05 00:00 / Uppdaterad: 2010-08-04 22:19

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5676

3 kommentarer

Rygga mög

Primal Oregistrerad 2010-08-05 10:13
 

Varför har jag fem mixtapes med Wale på datorn men inte den där bästa 100 Miles? Ska leta upp direkt.

Karin Lillbroända Redaktionen 2010-08-05 17:33
 

Härligt att höra att Wale är tillbaka! Albumet var som sagt inte lika bra som hans mixtapes och en uppföljare till The mixtape about nothing kan bara inte gå fel, här ska lyssnas!

Medlem 2010-08-05 17:51
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig