dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Iron Maiden: El Dorado
El Dorado (singel, mp3) Iron Maiden
2010
EMI
4/10

Överraskande anonymt

Gubbarna i Iron Maiden bjöd i förra veckan på en ny låt från kommande plattan The Final Frontier, som släpps i augusti. El Dorado släpptes dagen innan bandets sommarturné gick av stapeln och kommer att inkluderas i låtlistan i sommar.

Föga förvånande låter El Dorado väldigt mycket som sentida Iron Maiden-låtar har gjort; Bruce Dickinson ger upp på toner som nästan låter smärtsamma och Steve Harris galopperar som bara han kan på basen.

Strukturellt är det en smått intrikat låt, lite för komplicerad för sitt eget bästa om man ska vara elak eller bara ärlig, och att riffet som driver versen är signerat Adrian Smith behövde jag knappast få bekräftat. Sammanlagt tickar den in på närmare sju minuter, en låtlängd inte alls ovanlig i Iron Maiden-sammanhang.

Men det som överraskar är att bandet släpper i från sig en så pass anonym låt och att den dessutom då blir någon slags galjonsfigur för den kommande plattan.

El Dorado bygger kring ett standardriff, saknar slagkraftig refräng och än inte ens i närheten av att vara så svulstig som bandet har en förmåga att bli när man låter låtarna segla i väg på samma sätt som man har gjort här.

Levererad tillsammans med plattan i augusti hade den möjligen kommit undan, men på egen hand står El Dorado inte på någon särskilt säker grund.

Tomas Lundström

Publicerad: 2010-06-17 00:00 / Uppdaterad: 2010-06-16 15:59

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5621

10 kommentarer

Att bygga låtar på standardriff – ja hur kan man göra något så dumt? Det finns knappast något enda alster värt namnet där man gjort så.

Och att Steve Harris galopperar på basen – vart fick han det ifrån? Kanske lika överraskande som att Bruce tar i lite och sjunger så ljust han för närvarande är kapabel till.

Men visst, jag håller i stort med; låten är aningen platt. Det jag tycker är svagast är dock verserna, refrängen lyfter det hela lite. Men smaken är som bekant som baken!

Ceken Oregistrerad 2010-06-17 01:10
 

Suck.

Varför lägga ner tid på detta när det finns massa Kiss plattor som inte fått uppmärksamhet? Dessutom är KISS på ny turne nu!

Sofi Oregistrerad 2010-06-17 11:11
 

En något kortare analys än Tomas men håll tillgodo

Doomsdaysjesus Oregistrerad 2010-06-17 21:24
 

Kortare analys av samma låt

http://doomsdaysjesus.wordpress.com/?s=Iron+Maiden

domedagsjesus Medlem 2010-06-17 21:47
 

Singlar som bonusressar, hur svårt kan det vara att ta till sig det meddelandet.

Måste man twittra skiten för att nån ska fatta nuförtiden.

hog Oregistrerad 2010-06-18 11:48
 

Iron Maiden + Singel + 2010 = Zzzzzzz…*koma*…

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2010-06-18 15:49
 

Synd att slösa en Tomas-recension på Iron-Maiden tjafs. Men ändock bra sågat. Altar of Plagues nästa?

Erik Oregistrerad 2010-06-18 21:23
 

Kiss? Vem nämner den banala tjäna-så-mycket-pengar-på-medioker-poprock-och-en-massa-smink-och-sen-tjäna-mer pengar-på-samlingsskivor-bandet Kiss i samband med heavy metal-mästarna Iron Maiden. Kan hålla med om att låtern inte når upp till den standard man brukar räkna med när det gäller Maiden, men jämfört med Kiss behärskar Maiden sina istrument och verkar uppenbart har ett genuint intresse för musik, vilket jag menar man knappast kan säga om Kiss.

Nej, musikaliskt spelar Kiss i gärdsgårdserien medan Maiden leder La Liga.

Up the Irons!

Janne Oregistrerad 2010-07-02 13:07
 

Den stora frågan är egentligen varför vi ska fortsätta att sponsra Iron Maiden Incorprated? Jag kan tänka mig 666 alternativ som är bättre och mer givande. Iron Maiden är ett billigt hopkok av historia, myter, religion, varför utforska det i denna urvattnade form när det går att gå direkt till källorna, inte minst i form av Bibeln.

Att ett kommersiellt tokprojket som pågått i 30 år skapar anhängare som huvudlöst följer dem och kastar pengarna och livet i sjön säger allt om den förvirring som råder. Lämna skeppet, det är hög tid, det finns så mycket annat som förtjänar vår uppmärksamhet. För att citera en känd amerikansk författare: The Cardinal Sin of Art, Sentimentality.

Iron Maiden, någon?

Jerry Oregistrerad 2010-08-15 23:17
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig