dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Watain: Lawless Darkness
Lawless Darkness (album, cd) Watain
2010
Season of Mist/Sound Pollution
8/10

I opposition

Det är svårt att värja sig mot Erik Danielsson och därmed också bandet Watain. För även om jag kan hysa viss skepsis mot hans agenda och tal om kosmiska urkrafter och rent kaos lyssnar jag. Anledningen stavas hängivenhet och Danielsson och kompani har en hel del av den varan.

Watain har funnits dryga tiotalet år nu och har på den tiden hunnit bygga upp en renommé få är förunnade. När nu fjärde albumet ser dagens ljus deklarerar man stolt att plattan kommer pånyttföda black metal-genren. Men musikaliskt bjuder Watain inte på särskilt mycket nytt under solen. Snarare är det grepp som känns igen väl i rakt nedstigande led från andra generationens black metal, sprungen ur det tidiga skandinaviska 1990-talet.

Men även om greppen känns igen är Lawless Darkness ett genomarbetat och välarrangerat exempel på hur dessa grepp fortfarande är fullständigt relevanta. Vi får piskrappssnabba blastbeats, gitarrslingor från black metal-skolans grundkurs och mellantempopartier med dubbeltramp. Allt framfört med en råhet som det står genren an, men utan att därför dras med någon medveten antiproduktion. Snarare är det målmedvetet kargt och rått.

Även estetiskt är det som det ska vara; svartvitt, gammelgotiskt typsnitt och laddat till brädden med mystisk symbolik. Och de håller sig på samma sida om gränsen mellan underhållning med sataniska förtecken och pur satanism som genrekamrater som Deathspell Omega och Funeral Mist.

Paketet är minst sagt tilltalande. Och även om jag kanske inte delar varken Erik Danielssons vision om att sträva mot det rena kaoset eller åsikten att de förnyar black metal rent musikaliskt, tycker jag att det här är ett genuint black metal-verk som förtjänar all respekt.

Dessutom lär vi aldrig få se Erik Danielsson i någon morgonsoffa eller dylikt sammanhang inbillar jag mig. Och bara en sån sak förtjänar att premieras. För är det något Erik Danielsson och Watain utstrålar är det integritet och motstånd. Motstånd mot det vi kallar normer, det vi kallar regler och det vi kallar konventioner.

För att citera norrländska Masshysteri:

Varför skulle jag bry mig om att smälta in
Fast det sticker i dina ögon gör mig ingenting
Du kommer ändå alltid att vara blind

Jag vill leva mitt eget liv
Dö min egen död, men allt har sin tid
Du har gått vilse i din sinnesfrid.

Låt dom hata oss, så länge de är rädda.

Tomas Lundström

Publicerad: 2010-06-10 00:00 / Uppdaterad: 2010-06-10 00:07

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5613

17 kommentarer

Bra recension, ska inhandlas.

Micke Oregistrerad 2010-06-10 11:13
 

Äntligen!

SA3L Oregistrerad 2010-06-10 13:00
 

Verkar vara en bra platta. Men varfør denna referens till Masshysteri? Dom ær ju verkligen konventionella. Kastar hågløst sina skor på svensson och systemet. Hur originellt ær det? Tror man bør tænka efter en gång till innan man skapar sin identitet utifrån att man INTE ær svensson och INTE passar in.
Sista Sekunden ær så mycket mer relevanta.
Cheers / CDC

créme de cassis Oregistrerad 2010-06-10 13:10
 

Fantastiskt band. Fantastisk platta. Nu väntar vi bara på en Woven Hand recension. Dee och Erik Danielsson är trots de religösa meningsskiljaktigheterna båda genier.

Erik Oregistrerad 2010-06-10 19:59
 

CDC: tyckte bara att citatet passade in, helt enkelt.

Tomas Lundström Redaktionen 2010-06-10 23:09
 

Till skillnad från Funeral Mist är Watain inte direkt stötande. Men särskilt bra är de väl inte heller. Nya 1349 är snäppet roligare.

spajs Medlem 2010-06-11 00:07
 

spajs: smaken är som baken, uppenbarligen. 1349:s nya har verkligen inte fastnat hos mig. Borde kanske ge den en chans till kanske. Gillade ju Hellfire.

Tomas Lundström Redaktionen 2010-06-11 00:18
 

Ha ha, seriöst..
Såg en bild på dessa gossar,WTF!, från vilken grotta kommer dom?
Rå-töntar.

Mr L Oregistrerad 2010-06-11 12:53
 

alltså vad är det för skitnödigt språk recensenten använder sig av. Ska försöka använda någon medeltidssvenska i en black metal recension. Drygt tiotalet år??? De har funnits i exakt tolv år… skriv det då… sett dagens ljus etc. Lär dig skriva eller byt jobb.

henrik Oregistrerad 2010-06-11 14:47
 

Alltså Henrik. Tomas har hyllat Wolves in the throone room, Funeral Mist, Nile och en satans massa andra fenomenala band på dagens skiva. Band som övriga recensenter inte skulle våga lyssna på ens om Jesus själv höll dem i handen. Så håll KÄFT!

Erik Oregistrerad 2010-06-11 17:34
 

Erik: Fast vad har det med språkbruket att göra?

För att skriva lite om skivan tycker jag den är briljant, framkallar väl knappst några rysningar men de spelar defintivt jävligt bra svart rockmusik.

Virre Oregistrerad 2010-06-13 21:37
 

Henrik: jag tycker att det är roligt att han faktiskt kan skriva. Kul med någon som skriver för oss som faktiskt kan läsa också:)

Döden Oregistrerad 2010-06-14 12:38
 

Denna skiva är deras bästa, både musikaliskt och konceptmässigt. Istället för någon förvirrad form av djävulsdyrkans finns det denna gång ett fundament som de bygger på och det hela blir riktigt trevligt!

Jesus Oregistrerad 2010-06-15 16:07
 

Om ni undrar vad det är för ”fundament” som jag talar om kan ni läsa ”Liber Falxifer”.

Watain = Bra.

Jesus Oregistrerad 2010-06-15 16:09
 

Bra skrivet recension!

Jenny Oregistrerad 2010-06-19 21:05
 

MR L, snälla håll käften och skriv aldrig mer här, du förtjänar inte ens att kommentera en recension av Watains Lawless Darkness.

HS Oregistrerad 2010-09-13 21:55
 

[...] Watain Lawless Darkness [...]

2010 års 55 bästa skivor | dagensskiva.com Oregistrerad 2011-01-15 16:15
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig