dagensskiva.com

48 timmar

Text

Inför Stockholm Jazz Fest

Stockholm Jazz är en av mina absoluta favoritfestivaler. Av de anledningar att den ligger perfekt i lummighet ute på Skeppsholmen, samtidigt som den är en välorganiserad och städad festival samt att festivalen är fokuserad och brukar ha många spännande bokningar att upptäcka eller återupptäcka.

I år är artistbokningarna kanske inte lika starka medialt som tidigare år. Men det finns mycket att hämta av olika stilar. Under första dagen kommer till exempel 90-tals-klassikerna från Storbritannien, The Brand New Heavies. En av festivalens mest medialt framgångsrika grupper men som ingen direkt brytt sig om de senare åren? I övrigt får man också svensk sångskatt av Viktoria Tolstoy, Meja och Jenny Wilson som samarbetar med orkestrar och gospelkörer. Dessutom ett spännande möte med saxofonisten och sångerskan med det skådespelandeklingande namnet Grace Kelly, som trots sin unga ålder håller världsklass.

Under dag två står flera intressanta artister på scen, bland annat soulsångaren Omar, israelen Avishai Cohen och funk från Nils Landgren Funk Unit och Kool & The Gang. En bit bort från jazzen skulle säkert alla puritaner säga, men ändå jazzbesläktad musik likväl.

På den sista dagen smäller man till med den amerikanska storheten Missy Elliott som stjäl medialt utrymme från mycket övrigt spännande på festivalen, likt Lauryn Hill för ett antal år sedan. Men lördagen, som precis som fredagen bjuder på molnighet, har också annat att erbjuda. Den spansksjungande Simone Moreno, den fenomenala saxofonisten Wayne Shorter eller som Karin Lillbroända nämnde, den inom hiphop söndersamplade legenden Roy Ayers.

Så det finns en hel del att gräva ner sig i under årets jazzfestival med andra ord och detta var bara ett personligt axplock. Orkar man eller har tid att vara på festivalen från start skall man självklart vara det. För det är en god chans att se några av världens bästa instrumentalister. För oss om vill ha musik och kärlek men ändå vill undvika Stockholm Love Week och allt vad det innebär. Vi ses på Skeppsholmen!

The Brand New Heavies – Never Stop

Kool & The Gang – Celebration

Missy Elliott – She’s a Bitch

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2010-06-09 10:10 / Uppdaterad: 2010-06-09 10:10

Kategori: Allmänt, Festivaler, Sthlm Jazz Fest 2010

2 kommentarer

[...] Relaterat om jazzfestivalen: Dagens Nyheter 1 och Dagens Nyheter 2 och Svenska Dagbladet. och Dagens skiva. [...]

Jazzfestivalen dag 2 | Kulturbloggen Oregistrerad 2010-06-12 14:31
 

Missade den helt, Troligen för det pissiga vädret, fel tid man jobbar ju :-( och dyra biljetter. Nä Lägg ned skiten.

Tjatte Oregistrerad 2010-06-13 14:56
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig