dagensskiva.com

48 timmar

Text

Inför SthlmJazzFest 2010

jazz1

Det är inte mycket jag är bekant med på årets jazzfestival. Därför har jag de senaste dagarna tagit hjälp av Spotify. Jazzfestivalens ledning har satt ihop en bunt ordentliga spellistor, och utöver det finns det gott om material att lyssna på.

Det var inte mycket jag fastnade för, även om det mesta låter som ett ypperligt soundtrack för en trevlig och varm eftermiddag på Stockholms bästa holme.

Festivalen är i år utslagen på vanliga tre dagar, och givetvis inte lika slagkraftig som förra årets omänskligt feta program, då riktigt stora artister fyllde upp fem dagar.

Det nya årtiondets jazzfestival kommer ändå vara en höjdare, det är jag säker på. På torsdagen uppträder både überkristna artister som ser ut så här (visst blir man lockad?), och stora namn som Grace Kelly och Jenny Wilson. Jag antar av deras popularitet att de är fullt värda att spana in. Den sistnämnda förväntar jag mig rent av något riktigt bra av. Jenny Wilson är kanske den enda intressanta svenska soulakten ute just nu.

Roy Ayers ska bli kul att se. Inte någon jag direkt är bekant med, men då hans musik utgör grunden till en hel del hiphop som jag känner desto bättre ska jag göra mitt bästa för att uppskatta den moderna musikens föregångare. Samma gäller givetvis Kool & The Gang, som enligt mitt och rimligtvis många andras tycke är festivalens hetaste bokning efter Missy Elliott.

The Brand New Heavies tycks vara ganska nära min egen musiksmak, deras framträdande sent på torsdagskvällen känns väl placerat. Man ska vilja komma tillbaka nästa dag.

Mest ser jag givetvis fram emot festivalens allra sista akt, Missy Elliott. En av hiphopens största kvinnor genom tiderna, och jag blir inte förvånad om hon visar sig vara riktigt kul att se live. Bruden har ju humor, och en hel del hits att mata oss med. Det kommer bli grymt!

Inled er jazzfestival-pepp med att lyssna på spellistorna som festivalledningen har satt ihop i Spotify. En ypperlig uppvärmning!

Karin Lillbroända

Publicerad: 2010-06-06 12:00 / Uppdaterad: 2010-06-06 00:30

Kategori: Sthlm Jazz Fest 2010

5 kommentarer

hellre Frijazz festival än jazzfri festival

Medlem 2010-06-06 19:33
 

Musikfestivaler är kul. Jazzfestivaler är ännu mer kul. Men vad har dessa artister med jazz att göra? Kool & The Gang? Brand New Heavies? MISSY ELLIOTT? Snälla.

Var är all underbar, nyskapande jazz någonstans? Var är alla superduktiga norska/polska/tyska artister?

Ok, fint med musik, men kalla det vad det är – en musikfestival, inte jazzfestival.

Skäms.

Paulie Hansson Oregistrerad 2010-06-07 11:25
 

Jag tycker att jazzfestivalen har varit toppen de senaste åren, när de haft artister som Kanye West, Mary J. Blige, Joss Stone, Estelle, Raphael Saadiq, Erykah Badu osv. Många icke-jazz-artister som antagligen ändå lockar jazzpubliken. Sedan så är det ju mest jazz ändå, jag tycker namnet ”jazzfestival” passar fint.

Karin Lillbroända Redaktionen 2010-06-07 13:58
 

[...] att erbjuda. Den spansksjungande Simone Moreno, den fenomenala saxofonisten Wayne Shorter eller som Karin Lillbroända nämnde, den inom hiphop söndersamplade legenden Roy [...]

Inför Stockholm Jazz Fest | dagensskiva.com Oregistrerad 2010-06-09 10:10
 

@Karin: Visar att Du lyssnar på alldeles för lite jazz. Som inte låter som Raphael Saadiq, alltså.

;-)

Paulie Hansson Oregistrerad 2010-06-09 16:26
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig