dagensskiva.com

48 timmar

Text

Veckan som gick: v12

Soundofmusic har beskrivit jazzens utvecklingen från bop till frijazz. Från Ornette Colemans The Shape of Jazz to Come och Change of the Century, Cecil Taylors Jazz Advance, genom Sun Ras Heliocentric Worlds, vol 1 till kulminationen i Albert Ayler.

Idris Elba är inte endast en fantastisk skådespelare utan gör även musikaliska utsvävningar. För entusiaster av The Wire och knarkkungen Stringer Bell, det här har ingenting med Baltimores undre värld att göra. Lyssna på Driis nya låt Hold On.

Spotifys grundare och vd Daniel Ek höll ett anförande på SXSW som Len Kendall ritade anteckningar ifrån. SvD väckte diskussionen om artisternas ersättningsnivåer från Spotify och försöker beskriva hur den fungerar. Jonas Andersson tycker musikbranschen har en hangup på exemplarframställning.

Vårdguiden försöker påminna om att 31/3 är sista dagen man kan bli vaccinerad mot svininfluensan gratis med en Spotify-spellista med krya-på-dig-låtar, men de har kanske missuppfattat Time To Get Ill.

Asher Roth släppte ett nytt mixtape, med titeln Seared Foie Gras With Quince And Cranberry. Presenterad av DJ Wreckineyez och med gästspel av bland andra Talib Kweli, Blu och B.o.B. Roth har fortfarande en gigantisk internethype, och mixtapet är antagligen ett av årets mest nedladdade.

Alla festivalerna släppte nya artister i veckan. De största namnen var Q-Tip till Way Out West, Gorillaz till Roskilde samt Mika och Jello Biafra till Peace & Love. Vi sammanställer i Lilla festivalguiden.

Rockfotografen som fotade Jimi Hendrix brinnande gitarr på Monterey-festivalen och Johnny Cash At San Quentin, Jim Marshall, gick bort i veckan, rapporterar Gaffa. USA Today har en fotospecial från hans senaste bok (tillsammans med Timothy White).

Refused är fucking dead har det hetat om ett av Sveriges bästa band någonsin. Men nu verkar liket börjat leva igen. På den officiella webbplatsen står det inte längre att de är döda utan att de är coming soon. NME rapporterar att de är ‘set to reform’ och Alternative Press att de planerar för en ny skiva som ska släppas på Epitaph. Jag känner både förväntan och rädsla för att de ska förstöra sitt arv. Den som återuppstår får se. (Uppdatering: Dä’ ble’ inge’ Allt ”Coming soon” betydde var att Epitaph återsläpper Shape of Punk to Come. Jag tror vi tycker det är skönt.)

Sveriges Television och Sveriges Radio arrangerade återigen Public Service-dagen. En av punkterna på programmet hette ”Musiken för publiken”. Tomas skrev ner sina intryck av debatten.

Sonic meddelade att 1948, 1982 och 2005 också var bra musikår i sin pågående kartläggning.

NWT porträtterade arvikabaserade vinylskivbolaget Bootleg Booze i en intervju med bolagets båda grundare. På vinylspåret läste vi i veckan om Elin Unnes några veckor gamla krönika om vinylsamlandets baksidor och lyssnade om på P1 Morgon:s reportage om att vinylen ökar i försäljning.

Som avslutning vill vi meddela att vi fnissat en del åt chatroulette-versionen av Lady GaGa:s Telephone:

Redaktionen, dagensskiva.com

Publicerad: 2010-03-29 10:00 / Uppdaterad: 2010-03-29 16:34

Kategori: Veckan som gick

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig