dagensskiva.com

48 timmar

Text

Public service vs musiken

Public Service-dagens inslag Musiken och publiken lockade mig att titta, men tyvärr togs det inte i mål riktigt tycker jag. Främst för att SVT knappt behagade vara med i diskussionen.

I en paneldebatt ledd av Kristian Luuk dryftades public service roll i dagens musiklandskap. I panelen fanns P3:s Pia Kalischer, en Spotify-representant, en SVT-representant för Melodifestivalen och PR-konsulten Sandra Nordin, som har jobbat i musikbranschen länge och med många.

Notera gärna att jag skriver SVT-representant för Melodifestivalen, för det var precis vad han var, och där föll SVT:s deltagande. Jag antar att man inte ville ställa sig rätt upp och ner och säga att man de senaste åren, med Musikbyråns nedläggning som det tydligaste tecknet, har negligerat musikbevakningen fullständigt och att man anser att den hör hemma hos kommersiella aktörer.

SVT:s representant för Melodifestivalen avvärjde till och med en rak fråga med att säga att han inte var så insatt utöver Melodifestivalen och jag antar att det är där SVT:s fokus ligger, med utmärkta alibit PSL på webben.

Luuk försökte visserligen ställa en chef i publiken som jag tyvärr missade namnet på till svars för SVT:s mer allmänna musikbevakning, men fick väl i princip bara via teknikaliteter undflyende svar med hänvisning till PSL-alibit.

Kontentan var hur som helst att public service har tappat förarsätet och behöver hitta sin roll igen. Som Pia Kalischer sa: det är lite make or break. Ingen överraskning där.

Själv skulle jag önska att SVT började ta musiken på allvar igen. Jag saknar fortfarande Musikbyrån även om det får mig att känna mig lite som en gnällig gubbe med det var bättre förr-attityd. Men det är inte Musikbyrån per se jag vill ha tillbaka, även om jag vet att personerna bakom har en enorm kompetens.

Men jag saknar formatet; ett magasin, låt säga timslångt varje vecka, som samlade de viktigaste nyheterna med djupdykande reportage inom aktuella företeelser. Och med ett liveinslag. I kombination med en PSL-kollega på webben.

Är det så svårt att få till?

SR sen är ju en fråga för sig. Det finns en hel del bra musikprogram i SR, men min invändning är P3 i det fallet och den som det känns eviga invändningen att de borde vara modigare än att försöka sno reklamradions lyssnare genom att efterapa deras format.

Lägg av med tramset och inse att även folk mellan 15 och 35, eller vad nu målgruppen är, kan ta till sig seriös radio. Musikintresset är fruktansvärt utbrett och jag tror ingen är intresserad av att få det snuttifierat och tramsigt. Låt seriös musikbevakning ta större plats.

Det bästa jag fick ut av det här var att jag blev taggad att göra mer och bättre på dagensskiva.com samt fick det bekräftat att vi fortfarande har en lucka att fylla.

Tomas Lundström

Publicerad: 2010-03-24 15:39 / Uppdaterad: 2010-03-24 15:43

Kategori: Allmänt, Krönika

5 kommentarer

Du tar dig själv på rätt stort allvar Tomas.

I övrigt: en vettig analys.

Fredrik Wennberg Medlem 2010-03-24 17:32
 

Fortsätt verkligen ta det du gör på stort allvar Tomas! Dagens skiva behövs.

Oskar Oregistrerad 2010-03-24 18:03
 

”att göra mer och bättre på dagensskiva.com”

Det är detta jag syftar till. Tolka det precis hur ni vill.

Fredrik Wennberg Medlem 2010-03-24 18:05
 

Way to go Tomas!
Fördjupa dig gärna i nya Ondskapt-plattan!

Erik Oregistrerad 2010-03-26 08:16
 

[...] Public service vs musiken [...]

Veckan som gick: v12 | dagensskiva.com Oregistrerad 2010-03-29 13:05
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig