dagensskiva.com

48 timmar

Lördag

Amerikansk independent 1981-1991

Redan i förordet till boken Our Band Could Be Your Life gör författaren Michael Azerrad klart att hans text inte kommer att handla lika mycket om musiken som om människorna som spelade in den. För mig blev det där lite av en utmaning och en gnista som tändes till en idé, borde inte någon (läs vi) anta utmaningen och skriva om skivorna?

Jag skickade ut den enkla tanken till redaktionen och fick snabbt positivt gensvar. Någon (Jonas) hade redan läst boken flera gånger, andra gillade åtminstone något av banden och andra delar av redaktionen tyckte att det var en kul idé även om de inte hade något att bidra med själva.

För min egen del blir det här en chans att upptäcka band som jag länge haft på någon av min listor med grupper jag borde ge en chans (Minutemen och Mission of Burma till exempel), en anledning att återvända till band som jag i perioder lyssnat på mer intensivt än vad som borde vara hälsosamt (Black Flag och Fugazi) och en möjlighet att omvärdera grupper jag avfärdat på ibland tveksamma premisser (Mudhoney och Dinosaur Jr).

Kanske kommer jag till slut förstå varför ett band som jag tycker är åtminstone ok kan få Kal att tugga fradga av upphetsning (Beat Happening).

Upplägget för den här musikaliska resan som vi inledde lite oannonserat redan i januari är att vi skriver om ett av banden som avhandlas i boken varje månad, i exakt den ordning Azerrad stakat ut i sina kapitel. Det förklarar varför vi började med Black Flag, fortsatte med Minutemen och nu kommit fram till Mission of Burma. Nästa månad tacklar vi fantastiska Minor Threat, och sen fortsätter vi. Om vi inte höjer eller tappar tempot någonstans under resans gång betyder det att vi blir färdiga i slutet av januari nästa år.

Just nu ligger jag lite efter i läsningen (höll, om sanningen ska fram, bara tempot uppe första månaden). Till nästa månad tänker jag vara ikapp och förbi, för jag ser mycket fram emot att få läsa mer om Ian MacKaye och hardcorescenens kanske mest urtypiska band – Minor Threat.

Turordningen

 1. Black Flag
 2. Minutemen
 3. Mission of Burma
 4. Minor Threat
 5. Hüsker Dü
 6. The Replacements
 7. Sonic Youth
 8. Butthole Surfers
 9. Big Black
 10. Dinosar Jr
 11. Fugazi
 12. Mudhoney
 13. Beat Happening

Patrik Hamberg

Publicerad: 2010-03-27 00:00 / Uppdaterad: 2010-06-29 09:57

Kategori: Lördag, Special

3 kommentarer

Bokressar på dagensbok tack.

Här vill vi läsa om musik, inte USA mög från 1981??

Sofi Oregistrerad 2010-03-27 15:29
 

Ah, inget är som nostalgi! Hüsker! Mets! Butthole! Oväsen och fylla. Fula människor med fula kläder. Men jävlar vilket mangel det var…

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2010-03-27 17:09
 

Det är skönt att man fortfarande kan få ha sina favoritband för sig själv i och med att idioter fortfarande inte kan uppskatta bra musik.

Det kanske kommer en recension av någon ”cool” brittisk rockmusiker imorgon, sofi. Du behöver inte oroa dig.

Mungo Oregistrerad 2010-06-03 00:07
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig