dagensskiva.com

48 timmar

Text

30 x Swizz Beatz: #7 Eve

2009 fyllde hiphopen 30 skivår. Ola och Pontus firar detta i och med att lista 30 låtar av DJ Premier och RZA, två av världens mest legendariska hiphopproducenter. Deras direkta ansvar för delar av hiphopens utveckling är enorm. Min del i firandet handlar dock om en snubbe som tycks vara mest irriterande, men som faktiskt står bakom en del moderna hiphop- och R&B-klassiker. Swizz Beatz.

Här hittar du alla delar i serien.

#7 Eve STUCK UP (Let There Be… Eve – Ruff Ryders’ First Lady, 1999)

Swizz Beatz producerade fjorton av arton låtar (och gjorde det bra!) på Eves debutalbum. Let There Be… Eve – Ruff Ryders’ First Lady är antagligen hennes bästa platta. Stuck Up är en av skivans bästa låtar. Det hörs att årgången på låten och beatet är 1999. Swizz Beatz har utvecklats och förändrat sig väldigt mycket sedan dess, men Stuck Up är en avstickare för Swizz oavsett vad man jämför med. Beatet är lågmält och mystiskt, och Eve lägger rösten i ett perfekt läge. Hon rappar avslappnat med en överlägsen ton. Stuck Up är inte bara en bra låt, det är en speciell låt också.

Eves verser är bättre än beatet, men som ni ser av dess placering på den här listan är det här en av Swizzys allra bästa också. Det här är ett utmärkt samarbete mellan de två, där verserna och beatet är helt beroende av varandra. Att låten är en avstickare från båda parters vanligaste sound är också ett stort plus.

Eve kanske släpper ett nytt album i år, det slutar aldrig ryktas om det. Trots att hon är enligt mitt tycke är en av de bästa kvinnliga rapparna har jag inga större förhoppningar på hennes nya släpp. Det är trist, men kanske kommer hon och Swizzy förvåna och ta oss tillbaka till Ruff Ryders gyllene era.

Jag kunde inte hitta låten på YouTube, men den finns att lyssna på i Spotify.

Karin Lillbroända

Publicerad: 2010-02-14 16:06 / Uppdaterad: 2010-02-14 16:06

Kategori: Allmänt

2 kommentarer

Hittar inte nr 6-1. Stannade nedräkningen på 7?

grubbel trubbel Oregistrerad 2010-06-07 12:10
 

Det kommer. Har sparat på dem till sommaren. Byggt upp hypen lite inför finalen…

Karin Lillbroända Redaktionen 2010-06-07 17:24
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig