dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Four Tet: There Is Love In You
There Is Love In You (album, mp3) Four Tet
2010
Domino/Playground
6/10

Variation i balans

Han växlar upp ett snäpp på sitt femte Four Tet-album, Kieran Hebden. Det uttalade målet att den här gången göra ett mer balanserat album än tidigare märks framförallt i att beats och rytmer allt som oftast hamnar i samma stadiga 4/4-tempo. Att det är just klubbmusik som är inspirationskällan och den sammanhållande faktorn är inte direkt förvånande då Hebden de senaste åren till stor del ägnat sig åt att DJ:a på diverse klubbar. Redan förra året kunde man ana att det skulle vara hit han skulle söka sig när han tillsammans med gamle ungdomsvännen Burial släppte den lysande Moth/Wolf Club 12″.

Men även om det klubb- och dansmusik som varit inspiration så är There Is Love In You inte en dansgolvsskiva utan främst Four Tet mer än något annat. Den varma analoga klingklang-instrumenteringen, knastriga samplingarna och finstämda harmonier levereras med samma bångstyriga charm som vanligt. Musik som med alla sina subtila vändningar och detaljer kräver full uppmärksamhet.

En digital mosaik av ljud men med ett lugn och fokus som på There Is Love In You gör det lättare att uttyda helheten än på bra länge. I suggestiva Love Cry korsas djup house med dubstep till en modern variant av Love To Love You Baby, This Unfolds är balearica i Four Tet-tappning, Plastic People en tonsatt neonskimrande storstadsnatt och She Just Likes to Fight är precis så vacker som instrumental postpop kan bli.

En på papper märklig kombination kanske men i Hebdens värld är ju det själva grundförutsättningen för hans musikskapande. En ständig korsbefruktning mellan genrer, influenser, plötsliga infall och en aldrig sinande experimentlust som ändå alltid utmynnar i något helt unikt Four Tet. There Is Love In You är inget undantag.

David Drazdil

Publicerad: 2010-02-07 00:38 / Uppdaterad: 2010-02-07 13:20

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5439

4 kommentarer

She Just Likes to Fight är mycket riktigt en helt fantastisk liten poplåt.

Patrik Hamberg Redaktionen 2010-02-07 16:21
 

Bra skiva.

Gorillan Oregistrerad 2010-02-07 22:01
 

Grym skiva, 8/10 från mig!

olle Oregistrerad 2010-02-07 23:12
 

[...] senaste albumet There Is Love In You är Kieran Hebdens musik intrikat snirklig, varm skir och harmonisk. Live tar trummor och bas över [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig