dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Strong Arm Steady: In Search of Stoney Jackson
In Search of Stoney Jackson (album, cd) Strong Arm Steady
2010
Stones Throw Records
7/10

Ny invasion av Madlib. Bra såklart

Lyssna

Sök efter skivan

I en tid då populära trender inte är särskilt bra kan det vara extra skönt att höra något där man vet vad som väntar, men som ändå är nytt. Något med bra standard. Typ Madlib. Strong Arm Steadys nya platta är helt producerad av Madlib, och det är föga förvånande en bra skiva. Beatsen är feta. De får en att gunga fram i harmoni när de är som mest melodiska och gå med hårda steg när riffen och vibrationerna från basen dyker upp.

Patrik beskrev ljudbilden som karakteriserar Madlib perfekt när han skrev om Liberation för ett par år sedan. På The Search Of Stoney Jackson hör man att det är Madlib som har varit i farten igen, mycket väl.

Hans beat bygger som vanligt på samplingar som vrängts ut och in, snabbats upp, trimmats ner, plockats isär och satts ihop på nytt.

Gillade man Liberation gillar man givetvis det här, och skulle man sakna Talib Kweli för mycket så finns han med här på den fantastiska låten Get Started.

Phil Da Agony, Mitchy Slick och Krondon är annars tre duktiga rappare som med sina verser lyckas hålla långa In Search of Stoney Jackson från att bli tråkigt, trots att det inte varierar speciellt mycket i sin ljudbild.

De fem första låtarna är fantastiska. De har perfekta komplexa och spännande beats, men ibland kommer det stunder då de känns enkla. Briljanta. Man förstår precis vad Madlib och SAS försöker få fram. Det kan vara en liten sampling som blir gigantistk, som utgör låtens kärna och syfte.

Fokus hamnar mycket på Madlib och hans beats, men SAS gör allt annat än biroller. Deras verser lägger sig kring beatsen perfekt, och deras ord och berättelser innehåller både humor, kritik och abstrakta rim.

Efter den fina inledningen fortsätter albumet i en jämn och hög nivå. Lite rörigt blir det ibland under albumets andra hälft, till exempel blir det trångt när fyra gästrappare ska vara med på True Champs. Men riffiga och hookstarka Bark Like A Dog samt sista låten Two Pistols är två låtar man gärna vill höra om och om igen.

The Search of Stoney Jackson är inte helt outstanding, men ett bra betyg är ett bra betyg även utan en guldstjärna i kanten. Hade plattan kortats med några låtar hade det blivit bättre, även om den inte är särskilt långlyssnad då en del av de 18 spåren är instrumentala snuttar.

Karin Lillbroända

Publicerad: 2010-02-05 00:00 / Uppdaterad: 2010-02-04 22:20

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5436

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig