dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Basia Bulat: Heart of My Own
Heart of My Own (album, cd) Basia Bulat
2010
Rough Trade/Border
7/10

Lyssning som betalar sig

Hade inte Basia Bulat gjort ett sådant starkt intryck den där gången hon var förband till Great Lake Swimmers hade jag inte gett debutalbumet Oh, My Darling tillräckligt mycket tid för att förstå hur bra det var. Det var på scen som hennes verkliga tillgångar gav sig till känna. Den stora rösten och kraften i melodierna. Oh, My Darling är en fantastisk debut.

Sedan dess har hon turnerat, turnerat och turnerat. Och skrivit låtar till uppföljaren Heart of My Own.

Det är återigen Howard Bilerman bakom spakarna men det kanske har gått lite för lång tid. Eller så måste jag se henne live igen. In the Night-ep:n som kom för ett par år sedan lovade gott. Bulat gjorde en version av Touch the Hem of His Garment som gav sig på rötter som någon sällan närmar sig. Hon fyllde ett musikaliskt tomrum på folkpopscenen.

Därför har jag svårt att efter ett par dagars lyssning lämna mitt omdöme om Heart of My Own. Självklart kommer albumet hålla året ut och långt därefter. Förmodligen kommer hon göra fantastiska spelningar på det. Melodierna kommer kännas sofistikerade, trots att de nu knappt verkar vara där. Heart of My Own är en klassisk ”vänta och se”. Och jag vet ju att det kommer bli bra.

I jämförelse med debuten har Heart of My Own betydligt mer nedtonade melodier och arrangemangen är inte lika indiepoppiga. Inga handklapp och leenden. Heart of My Own är mörkare och tyngre. Bulats röst är inte alls lika förtröstansfull som på Oh, My Darling. Här är det mellanåt ren ångest. Instrumenteringen är klassisk och körerna sparsamma men högtidliga.

Inledningen på albumet är inte alls välkomnande men den andra halvan av albumet är mer lättillgänglig. Samtidigt är det i vanlig ordning just det ickevälkomnande som blir bättre ju mer man lyssnar. Att Heart of My Own känns enkel till en början säger egentligen ingenting.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2010-01-28 00:00 / Uppdaterad: 2010-01-27 19:10

Kategori: Recension | Recension: #5425

3 kommentarer

Titelspåret är kanon!

Medlem 2010-01-28 03:34
 

Bra recension fö.

Medlem 2010-01-28 03:34
 

Jag har precis upptäckt henne. Ska se henne i kanadensiska Kingston på tisdag. Ser fram emot det :)

Henke Oregistrerad 2010-01-29 04:15
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig