dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kommun: Kommun
Kommun (album, cd) Kommun
2009
Hybris
4/10

Council

Sverige har fått sin 291:a kommun. Det är en kommun vars politiker antagligen aldrig skulle skattefiffla eller köpa prostituerade för våra skattepengar. Treenigheten Martin Hanberg, Martin Abrahamsson och Erik Laquist är kända från Vapnet, Hospitalet och Sibiria. De har nu slagit sina påsar ihop och bytt språk till engelska. Sibirias briljanta känga mot Christian Olsson i Christian Olsson är en av Sveriges bästa politiska låtar och får mig att dra tidigare slutsats. Hur bra är inte det här:

Christian, du bara försvann / tänker du aldrig på någon annan ibland / Christian / du bara försvann / vem tror du betalade din hoppgropssand.

På det självbetitlade albumet Kommun fortsätter samma tema. Duetten med Annika Norlin Death of a CEO innehåller kraftig satir och samhälleliga kommentarer, videon innehåller klipp från Wallstreet. Särskilt djupt är dock inte Kommuns Kommun. Jag ställer mig stilla frågan: varför sjunga på engelska? Vapnet och Sibiria kännetecknades av deras texter, torrheten, ordrikheten och den typiskt svenska estetiken. Allt det här faller bort i engelskan. Istället blir det nödrim och rena rama grammatiska språkfel. Ett exempel, i Your lover from Berlin:

You gave me lots of hugs and kisses but it was only in your smses.

Jag väntar bara på att Lynn Truss panda ska dyka upp, äta, skjuta dem och gå.

Mycket av musiken går på gränsen till tomgång eller i uppkörda hjulspår, lukten av The Pastels och Belle & Sebastian dröjer sig kvar. Ibland låter det dock smäktande och riktigt poppigt som i The Open Relationship. Efter två oavbrutna genomlyssningar känner jag dock ett starkt behov av att be Tomas plocka fram den absolut grövsta dödsmetall som någonsin spelats in för mänskliga öron för att motbalansera och rensa öronen från Kommuns twee.

Marie Lindström

Publicerad: 2010-01-07 00:00 / Uppdaterad: 2010-01-06 23:10

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5398

3 kommentarer

Nog för att man kan tycka att Christian/hoppgropssand också är något av ett nödrim, men jag håller med om att grejen försvinner på engelska.

Kal Ström Redaktionen 2010-01-07 11:03
 

Fast just den där friheten i relation till engelskan är samma sak som en viss Jens Lekman hyllats för i de engelskspråkiga länderna. Så just det betyder kanske inte så mycket? Det är nog mest ett problem för oss som har engelska som andraspråk och svenska som första.

(Nej jag har inte lyssnat på skivan. Bara läst recensionen.)

Patrik Hamberg Redaktionen 2010-01-07 11:10
 

Vilken kommun köper prostituerade för våra skatte pengar?

Cassius Clay Oregistrerad 2010-01-07 15:45
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig