dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Alicia Keys: The Element of Freedom
The Element of Freedom (album, cd) Alicia Keys
2009
J Records
8/10

Årets finaste julklapp

Jag är inte en sucker för kärlek, snarare en motståndare. Men de där känslorna har även hos mig hittat vägar för att ta sig ut, och dagensskiva.com har vid vissa tillfällen kommit att bli något av deras plattform. Till musik och artister kan jag nämligen känna så innerliga känslor att jag blir alldeles översvämmad.

Alicia Keys, den evigt kärlekssjuka poeten, är en artist vars persona och musik jag älskar fanatiskt mycket.

Jag lyssnar på Alicia, och det räcker så. Jag hör hennes enastående röst berätta om hjärtesorg och kärlekslycka och jag tar det till mig, men jag håller det utanför verkligheten. Jag ser på hennes musikvideos och tänker att jag också vill sitta och spela piano på New Yorks gator, men att bara tänka på det räcker. Min fantasi kommer före min verklighet, och impulserna Alicia Keys skickar genom högtalarna räcker väl för att jag ska vara nöjd när jag sitter i min svenska småstad och huttrar.

Med skolning i klassiskt piano och en uppväxt i Manhattans tuffaste områden gör Alicia Keys musik som är mycket mer än så, och hennes talang tycks vara ändlös. Alla hennes album har varit ett steg framåt, eller åt sidan, eller både och. De har alltid erbjudit något nytt, ännu en magisk nyans av vackra Miss Keys. Alla album har gett oss hittar som har blivit världsplågor, minus plågan givetvis. Alicia Keys är städad och lättlyssnad, men inte på något sätt slätstruken eller opersonlig. Alicia Keys är inte bara från New York, hon är från hiphopens första stad, och det hörs i hennes musik.

Med sitt fjärde studioalbum har hon tillsammans med det sedvanliga teamet bakom sig fortsatt i samma solida takt och tagit med oss på en resa. The Element of Freedom är oerhört spännande i och med det nya som Alicia visar upp, och det är väl det som är den yttersta meningen med att släppa ett nytt album. Att ta med lyssnaren på en spännande upptäcksfärd där man aldrig faller ur euforin som de monstruöst bra låtarna skapar.

The Element of Freedom har en ganska bred ljudbild, men är givetvis varsamt ihopsatt så att den inte känns splittrad eller ojämn. Albumet har sitt eget sound i de lättflytande balladerna där de stabila och lågmälda instrumentalerna vaggar in lyssnaren i ett lyckligt lugn, men även i låtar som Try Sleeping With A Broken Heart, som med de vibrerande syntarna är den mest experimentella låt som Alicia Keys har gjort. Det finns även vibbar som för tankarna åtta år tillbaka i tiden, till debuten Songs In A Minor, lika väl som till As I Am från 2007.

För stunden väldigt uppmärksammade Drake har varit med och skrivit en låt till albumet som han även körar på. Annars är det som oftast bara en nämnd gästartist med på albumet. Det ryktades om att Jay-Z skulle vara med, med en ny vers, på del två av Empire State of Mind, men istället är det Beyoncé som får ta plats på albumet på Put It In A Lovesong. Låten är en blandning av urban R&B och Alicias varma pianosoul, och det fungerar klart bäst för Beyoncé vars röst passar perfekt för låten.

Alicia Keys är inte bäst lämpad för klubb-R&B, men det finns sällan stunder då man kan klaga på hennes makalösa röst. Tillsammans med hennes enastående kompositioner går det inte att lyssna på hennes musik utan att bli berörd. The Element of Freedom har många väldigt fina låtar som jag skulle vilja berätta om, men två av dem som sticker ut mest är Love Is Blind och Love Is My Disease. De är intensiva ballader och när känslorna i låtarna skiner igenom blir Alicias röst starkare och hesare än någonsin. Det är fantastiskt. Bonuslåten Pray For Forgiveness, som finns med på den deluxa versionen av albumet, är även den fängslande. Det är Alicia och hennes piano, och efter den vackert lugna inledningen fyller Krucial på med sina trummor. Det är det bästa receptet för musik som spränger alla känslogränser, och förser en med båge gåshud och andnöd.

The Element of Freedom rankar jag än så länge inte högre än As I Am, men jag vet att det friare soundet på den här plattan tar längre tid att ta in än de väldigt tajta och refrängstarka låtarna på As I Am. Det här albumet känns mer personligt, och till slut brukar det vara det som skapar den där starka kopplingen mellan lyssnare och album. The Element of Freedom kan mycket väl vara Alicia Keys bästa album. Hittills.


Doesn’t Mean Anything


Try Sleeping With A Broken Heart


Empire State Of Mind (Part II) Broken Down

Karin Lillbroända

Publicerad: 2009-12-20 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-20 02:15

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5379

3 kommentarer

det är du och keith richards.

Medlem 2009-12-20 23:30
 

Utveckla Primal`??

Medlem 2009-12-21 01:28
 

recensionen hade kunnat kortats med 2/3 och tagit fasta på innehållet.

Medlem 2009-12-21 17:43
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig