dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

30 x Swizz Beatz: #16 Jadakiss

2009 fyller hiphopen 30 skivår. Ola och Pontus firar detta i och med att lista 30 låtar av DJ Premier och RZA, två av världens mest legendariska hiphopproducenter. Deras direkta ansvar för delar av hiphopens utveckling är enorm. Min del i firandet handlar dock om en snubbe som tycks vara mest irriterande, men som faktiskt står bakom en del moderna hiphop- och R&B-klassiker. Swizz Beatz.

Här hittar du alla delar i serien.

#16 Jadakiss w/ Sheek Louch REAL HIP HOP (Kiss Of Death, 2004)

Till Jadakiss andra album hade Swizz Beatz bara med ett beat. Den enda låten är dock en av skivans höjdpunkter, och inte bara för dess underbara titel.

Swizz styrde upp ett häftigt och ovanligt beat som låter väldigt fritt samtidigt som låten i sig är riktigt tajt, på grund av tempot som håller sig jämt och högt genom de tre korta minuterna. Samplingen av Doo Doo Wap Is Strong In Here, av Curtis Mayfield, har Swizz Beatz behandlat så att hela låten låter som ett soundtrack till en spännande filmscen.

Sheek Louch gör en riktigt bra insats också, trots det underläge som han hamnar i per automatik när Jadakiss är med. Sheek låter nästan lika ivrig som Swizz Beatz gör mellan verserna, medans Jada är cool och avslappnad och rappar med en överlägsen ton i rösten. Det hörs även väldigt väl hur extremt väl The LOX-medlemmarna känner varandra, de synkar varandra perfekt. Det hade varit kul om Styles P hade varit med och gjort trion komplett, han hade passat lika bra över detta beat som Sheek och Jada gör.

Ett minus i Real Hip Hop är dock Swizzys enträgna skrik. Hans mickhysteri kommer i vägen lite för ofta, och det arbetar emot det rykte han skulle kunna ha som en fantastisk producent.

REAL HIP HOP

SAMPLING
Curtis Mayfield DOO DOO WAP IS STRONG IN HERE

Karin Lillbroända

Publicerad: 2009-12-13 00:46 / Uppdaterad: 2009-12-13 00:46

Kategori: Artiklar

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig