dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

30 x Swizz Beatz: #24 Eve

2009 fyller hiphopen 30 skivår. Ola och Pontus firar detta i och med att lista 30 låtar av DJ Premier och RZA, två av världens mest legendariska hiphopproducenter. Deras direkta ansvar för delar av hiphopens utveckling är enorm. Min del i firandet handlar dock om en snubbe som tycks vara mest irriterande, men som faktiskt står bakom en del moderna hiphop- och R&B-klassiker. Swizz Beatz.

Här hittar du alla delar i serien.

#24 Eve GOTTA MAN (Ruff Ryders First Lady, 1999)

På sitt första album rappade Eve mest om två saker. Att reppa sin hemstad Philadelphia, Ruff Ryders och sig själv, och kärlek. Då, för tio år sedan, som nu så var det mest grovt snusk som man fick höra när brudar började rappa. Eve var annorlunda. Hon klarade sig undan den värsta sexobjektstämplingen utan att vara tillbakadragen eller pryd. Hon körde på med sin snaggade frisyr och renade inte sitt språk från svordomar. Eve kändes äkta. Hon var hiphop, vanlig hiphop. Inte speciellt extraordinär, förutom att hon inte poserade naken på framsidan till sina album.

Gotta Man är en skön historia där Eve berättar om hur det känns att vara djupt förälskad. Med rader som ”Yo, yo, this nigga lookin’ like love, no doubt/Sophisticated thug keep me guessin’/Said it would be a blessin’ just to watch you undressin’” höll hon det långt ifrån puttinutträsket.

Swizz Beatz gör sitt med en enkel ljus slinga och somriga trummor, medan Beverly Savarin sjunger en hook som gör låten lagom catchig. Men vrålsoft.

GOTTA MAN

Karin Lillbroända

Publicerad: 2009-11-20 00:24 / Uppdaterad: 2009-11-20 00:34

Kategori: Artiklar

2 kommentarer

Karin: ”rappade Eve mest om två saker”

1. Sin hemstad Philadelphia
2. Ruff Ryders
3. Sig själv
4. Kärlek.

Jag får det till fyra saker?

Helt ok låt annars! Var ett tag sen man pumpade den här skivan. Stor och dammar någonstans i hyllan.

Pontus Gustavsson Medlem 2009-11-20 12:12
 

Reppandet var liksom en sak, med flera saker i sig, och kärleken en, också den med flera saker i sig. Jag insåg den möjliga förvirringen i hur jag skrev, men bedömde ändå att det fick duga. Hehe.

Skivan är grym. Eve är grym.

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-11-20 17:18
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig