dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

30 x 20 x DJ Premier: #2 Gang Starr

2009 fyller hiphopen 30 skivår, samtidigt som det har gått 20 år sedan DJ Premier släppte sitt första Gang Starr-album tillsammans med Guru. Bara därför listar jag 30 av DJ Premiers största musikaliska stunder.

Här hittar du alla delar i serien

#2 GANG STARR JAZZ THING (VIDEO MIX) (1990)

Om det finns något som Gang Starr i allmänhet och Premier i synnerhet bidragit till hiphopgenren, förutom en hel massa galet bra musik, så stavas det j-a-z-z. Redan på Gang Stars första ”riktiga” singel Words I Manifest packades jazzen upp från sitt populärmusikmässigt bortglömda hörn och dammades av när DJ Premier lät Charlie Parkers och Miles Davis möte i A Night in Tunisia ligga och rulla under Gurus rap. När Premier i den remixade version som dök upp på Gang Starrs debutalbum No More Mr. Nice Guy 1989 sedan också la till James Browns Bring It Up (Hipster’s Avenue) blev resultatet på sätt och vis en vattendelande vägvisare: den samplingskälla som dominerat hiphipen åren dessförinnan ända sedan Eric B. & Rakim startade James Brown-samplingsvågen på sitt klassiska debutalbum mötte det som skulle komma att bli en stor del av hiphopen de kommande åren: just jazzen. För att ingen skulle missa detta faktum fick en av låtarna på albumet helt enkelt titeln Jazz Music (med lån från Ramsey Lewis version av klassiska Les Fleurs).

Men det skulle bli en helt annan låt som verkligen fick hiphopen att kasta sig ut på ett kollektivt jazzsamplingsgrävande. Det var när DJ Premier och Guru slog sig samman med jazzsaxofonisten Branford Marsalis och skapade ett möte mellan nutid (med basspel av Robert Hurst och piano av Kenny Kirkland) och dåtid (via Premiers samplande). Jazz Thing var född – och dessutom en av låtarna från Spike Lees jazzfilm Mo’ Better Blues.

Men Jazz Thing i all ära: det är inte filmversionen som gör att låten trillar in på plats två. Nej, det är istället versionen som fick namnet ”video mix”. Vill man vara lite elak kan man säga att det var versionen när Premier kickade ut Branford och hans polare ur studion och gjorde sin egen grej.

Och vilken grej. Vilken jazzgrej.

Med samplingar från jazzlegender som Thelonius Monk och Louis Armstrong och klassiska funkband som Earth Wind & Fire och Kool & The Gang skapade Premier ett jazzsväng som få kommit i jazzhiphopfacket ens kommit i närheten av. Ironiskt nog var det de två sistnämnda som kom att utgöra större delen av låten, men i Premiers händer lät de inte för en sekund som något annat än absolut urjazz. Självklart passade Premier dessutom på att slänga in en snabblinkning till Jazz Music.

Tillsammans med Stetsasonics Talkin’ All That Jazz är Jazz Thing förmodligen den låt som betydde mest för jazzens stora inmarsch i hiphopen. Men där Talkin’ All That Jazz var ett lite halvgrinigt inlägg i samplingsdebatten var Jazz Thing inget annat än en, både till text och musik, fullständig kärleksförklaring och hyllning till jazzen och dess stora namn. Även om det kanske inte blev som Guru förutspådde: att ”the nineties will be the decade of a jazz thing”.

Nu har vi nästan kommit fram till slutet av listan och det är bara att börja spekulera om ettan. En etta som visserligen, i det här sammanhanget, är rätt självskriven.

JAZZ THING (VIDEO MIX)

JAZZ THING (MOVIE MIX)

ORIGINALVERSIONERNA

SPOTIFY

Parallellt med listandet här samlar Patrik låtarna i en Spotify-lista:

http://bit.ly/fwqRl

Ola Andersson

Publicerad: 2009-11-12 01:07 / Uppdaterad: 2009-11-13 16:19

Kategori: Artiklar

11 kommentarer

Bra låt, men ganska löjligt koncept. Känns som en schlager där man sjunger om en musikstil med en del ytliga stildrag inslängda. Det finns en koppling mellan jazz och hiphop, men den handlar inte om att sampla en saxofon.

Tack Ola för en bra och spännande lista.

Spajs Oregistrerad 2009-11-12 02:21
 

Riktig usel låt!!!

Gurun borde skämmas för sin insats!!

Betet orkade jag icke lyssna på!!

erimos Oregistrerad 2009-11-12 08:57
 

US3 gjorde desustom bättre jazzehopp än vad Gurun nånsin gjort!!! Kommer de som nr 1 månne???

erimos Oregistrerad 2009-11-12 08:58
 

Spänningen är olidlig inför numero uno!

Pontus Gustavsson Medlem 2009-11-13 14:06
 

Absolut. Spekulation?

Ola Andersson Redaktionen 2009-11-13 15:22
 

Eftersom noll Nas-låtar varit med på listan hittils så bör ju NY state of mind vara etta. Det är förmodligen min favorit bland Premiers beats. I alla fall topp 3. Och att lämna den låten utanför listan vore ju mer eller mindre tjänstefel. Därför är det bara den låten som kan vara på första platsen. Skallnickaranthemet nr 1, en ångvält till låt. Om den låten inte är nummer ett så har Ola en del att förklara

kraak Oregistrerad 2009-11-13 18:12
 

Sjukt att inte ha med nåt med Biggie, Nas eller Jay-Z. Men svårt att få med allt. Men den där Teriaki Boys-låten svider fortfarande att se på listan. Före Nas Is Like, AZ-tracks, eller Unbelivable eller vilken Primoproddad Jiggalåt som helst från debuten. Uh.

Pontus Gustavsson Medlem 2009-11-13 19:16
 

Just to get a rep måste bara vara etta… verkligen konstigt att inte den är med… men din lista är inte så lik den listan jag hade gjort så att spekulera verkar döfött…

Box Oregistrerad 2009-11-14 06:00
 

Work ligger ju etta på min lista iaf..

Flisk Oregistrerad 2009-11-14 11:26
 

Limp Bizkit!½½ N 2 Gether Now!½½??

Allt annat vore tjänstefel½½½

Alias Oregistrerad 2009-11-14 13:20
 

Kul.

Medlem 2009-11-14 21:56
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig