dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Hidden Cameras: Origin:Orphan
Origin:Orphan (album, cd) Hidden Cameras
2009
Arts & Crafts/Border
7/10

Det nya mörka

Hidden Cameras är det nya svarta. De änglalika wailkörerna som tidigare ackompanjerades av glada handklapp, uppåtgitarrer och stråkar följs nu av bombastiska arrangemang i moll. Mycket svällande stråkar och elektroniska mattor som byggs upp och byggs upp i nervpirrande takt.

Det har gått tre år sedan Hidden Cameras senast släppte ett album, Awoo, och om man tillåter sig resumera Hidden Cameras karriär så här i slutet av 00-talet kan man radda upp sex album efter varandra. Sex album som producerats under åtta år och mutat in ett eget område i musikalhistorien. Alla de listor som komponeras av flitiga fingrar just nu för att nummerbestämma de bästa låtarna från 2000-talet borde med all rätta innehålla minst en Hidden Cameraslåt. Såvida man inte gillar gospel eller pop eller bra musik eller livet självt.

De har växt. På längden och bredden, några spår på Origin:Orphan låter fortfarande som det gamla trallvänliga Hidden Cameras med glada pianoslingor. Den större delen är dock mycket mörkare. De stegrande körerna repeteras in i oändligheten och det är musik som inte längre kan kompas av Jens Lekman med ukulele och stickad tröja.

Om texterna döljer fördolda obskyra gaysexuella referenser vet jag ingenting om. Jag är alldeles för oskyldig.

På titelspåret blommar allt ut i något som liknar ledmotivet till en fulländad actionfilm. Någon sort dystopisk framtidsversion regisserad av Christopher Nolan. Instrumentkavalkaden i Origin:Orphan lånar sig gärna till suggestiva fantasivärldar som kanske följer oss in i nästa decennium.

Marie Lindström

Publicerad: 2009-11-10 00:00 / Uppdaterad: 2009-11-10 11:27

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5318

2 kommentarer

man borde ändå känna till att det stavas actionfilm och inte aktionfilm….

Herlow Oregistrerad 2009-11-10 00:16
 

bra, mycket bra. tackar för recensionen

ironi_lisa Oregistrerad 2009-11-12 17:51
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig