dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Shafiq Husayn: Shafiq En A-Free-Ka
Shafiq En A-Free-Ka (album, aac) Shafiq Husayn
2009
Plug Research
8/10

Psykedelisk hiphopfunkjazz

När Shafiq Husayn från Sa-Ra Creative Partners släpper sin solodebut är min förväntnigar uppskruvade till max. Skivorna med trion Sa-Ra och den tunga insatsen i arbetet med Erykah Badu:s New Amerykah-svit förpliktigar.

Shafiq En A-Free-Ka (en ordlek med Shaft in Africa som utgångspunkt syftande vidare mot den fria inställningen till musiken) gräver han sig långsamt ännu djupare ner i den organiska hiphopfunkmyllan.

Långsamt är ett nyckelord här. Husayn har inte bråttom att leverera utan låter hellre sina låtar växa på djupet än bredden. Jag gillar det.

Det instinktiva försöket att placera honom i förhållande till moderskeppet som en Bootsy Collins, Eddie Hazel eller Bernie Worrell blir snabbt meningslöst. För även om det finns uppenbara kopplingar bakåt i funkhistorien är inte p-funkcirkusen den självklara referenspunkten. Det ligger istället närmre till hands att jämföra Husayn med Cymandes djupa och melankoliskt psykedeliska afrikafunk.

Samtidigt gillar Shafiq Husayn precis som George Clinton & Co att ge näring till både rumpa och sinne. Befria din hjärna, så följer arslet efter.

Husayn sjunger själv mycket av materialet med sin oslipade och mörka röst. Bland de många gäströsterna finns bland andra Sa-Ra-partnern Om’Mas Keith, glambomben Rozzi Daime och allas förstaval som D’Angelo-stand in, Bilal. På bas märks Steve ”Thundercat” Brunner (som spelat med både Suicidal Tendencies och Ms Badu).

Även om jag har en handfull favoritlåtar just nu och kanske skulle klara att skära ett par av de sjutton spåren till en mer perfekt helhet är Shafiq En A-Free-Ka i kanske ännu högre grad än de båda Sa-Ra-albumen en helhetsupplevelse. Och vad vore väl soulen utan sina fläckar?

Shafiq Husayn – En’ A Free Ka Album Sampler by TheSmokingSection

Shafiq En’ A-Free-Ka EPK I from Plug Research on Vimeo.

Shafiq En’ A-Free-Ka EPK II from Plug Research on Vimeo.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2009-10-21 00:00 / Uppdaterad: 2009-10-20 19:31

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5298

5 kommentarer

Sa Ra spelar den 28e i köpenhamn.. Lär jag vara där???

Stora Stenen Oregistrerad 2009-10-21 09:45
 

Hypocrisy?

Jonte Oregistrerad 2009-10-21 09:48
 

Vi har inte fått den, konstigt nog. Regain brukar skicka promos till oss annars.

Tomas Lundström Redaktionen 2009-10-21 12:51
 

Köpa själv kanske?

Erik Oregistrerad 2009-10-21 15:33
 

Jo, det är inte otroligt att det blir så. Trodde inte den var ute ännu faktiskt. Skivmässa i början av november, får hålla ögonen öppna då.

Tomas Lundström Redaktionen 2009-10-21 16:48
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig