dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Skyzoo: The Salvation
The Salvation (album, cd) Skyzoo
2009
Jamla Records/Duck Down
5/10

Bättre låtar nästa gång?

Lyssna

Sök efter skivan

På omslaget till sitt första album är Skyzoo mitt i ett, vad jag föreställer mig, hasande steg. Han går långsamt för att han har sin uppmärksamhet på annat håll. Nämligen i blocket som han håller i sin ena hand. I andra handen har han fattat en penna, och i hans huvud studsar orden som han skriver ner omkring. Bläddrar man i skivhäftet hittar man en close-up på en penna i en skrivande hand. Bilden agerar bakgrund till tacktexten där Skyzoo tackar ”all the writer’s who paved the way”.

Skyzoo lägger ner mycket på att framställa sig som en textförfattare. Det är vad hiphop är för honom. Riktiga och viktiga ord, berättelser direkt från New Yorks gator. Han är duktig på det också, att skriva bra och intressant, och dessutom få det att rimma så att det låter bra över beats.

Förutom det talande omslaget så hjälper också beatsen till med övertygelsen om att det är text och rap The Salvation handlar om. Trots producenter som 9th Wonder, Just Blaze och Black Milk är det ofta lågmälda beats. Lägg till att Skyzoo nästan alltid tar han om en-mening-på-repeat-refrängerna själv, samt varenda vers då det inte finns en enda rappande gäst, så kan ni tänka er att The Salvation är en platta gjord med få medel men med stor vilja och ärlighet. Ibland blir det enformigt och svårlyssnat, men gillar man hiphop så gillar man hiphop och då gillar man Skyzoo.

Skyzoo ger dock inte musiken mycket spelrum. Han börjar rappa sina långa verser samma sekund som låtarna börjar, och det finns sällan mellanrum mellan verserna och refrängerna. Visst är det ord och text som är Skyzoos grej, men han behöver inte kluddra över varenda yta av beatsen för att visa det. Han är speciell nog för att kunna göra grym hiphop, han behöver bara tagga ner lite så kommer det naturligt. Låta sig själv och musiken dra några lugna andetag. Då blir det bra.

Det visar sig tydligt då de lugnaste låtarna på The Salvation är de bästa. De passar Skyzoo perfekt, och ger ytterliggare tyngd i hans texter. Illmind-producerade Dear Whoever och Eric G-producerade For What It’s Worth har både bakgrundssång och melodier spelade av saxofon och andra instrument som gärna får användas oftare tillsammans med de datorprogrammerade trummorna. Sköna flow skapas och vanligt snack blir ljuv musik. 9th Wonder har slängt på fem beats på The Salvation, men han lever inte helt upp till sin kapacitet. Egentligen är det bara Under Pressure som håller, men som en stark kandidat till skivans bästa låt kan väl 9th ändå hålla huvudet högt.

Någonting fattas dock på stora delar av The Salvation. Något som får låtarna att lyfta ordentligt. Nu sitter man och diggar och väntar på de där definitiva slagen som ska få en att känna vad man har lyssnat på när plattan spelat klart. Ibland kommer slagen med kraft, men ofta är det ganska veka punches. Konstigt, då de många mixtapen som Skyzoo släppt tidigare har visat hans talang och gett stora förhoppningar för ett storslaget debutalbum.

The Salvation hankar sig fram över bättre och sämre låtar, men avslutas lika schysst som den börjar. Introt startade med en gospelsjungande gatukör och en lång vers av Skyzoo över ett underbart pianobeat. Sista spåret, Maintain, är lika fin som The Opener men fylligare och mäktigare. De långa verserna är fyllda med albumets bästa och mest personliga texter, och i slutet av låten kommer en höjning som känns som en rak höger. Det är så jag alltid vill höra Skyzoo, och det känns hoppfullt att han är som bäst i en låt som handlar om hur han tog sig från gatan in i studion. Och hur han ska stanna där och fortsätta växa.

Further than they ever thought
I made it this far learning what they never taught

Mama said it’s on me to keep the lights on
I said “cool, long as God keep the lights on”
I can speak the right song, and sing the right poem
And I can find a way to light home

So close to a murder he can taste the charge, but
People’s lives depended on what he scribes
So now his pen moves differently and in time
The pad may fill but the pen will never dry
So as long as there’s a wall he can penmanship his mind

I maintain, I maintain, I maintain, I just maintain
I maintain, I maintain, as long as I can open my eyes I maintain

- Maintain


Skyzoo – The Beautiful Decay

Karin Lillbroända

Publicerad: 2009-10-18 00:00 / Uppdaterad: 2009-10-17 23:56

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5295

8 kommentarer

När ska redax ta bort trolleländet i ressarna???

erimos Oregistrerad 2009-10-18 00:58
 

Varför måste Karin alltid skriva en novell? Fint skrivet och så, men korta ner för guds skull.

Medlem 2009-10-18 16:57
 

Jag jobbar på det. Tills vidare, var glada att ni inte behöver läsa originalen. När jag blir känd kanske jag släpper en bok med mina recensioner – the uncut versions.

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-10-18 19:02
 

Det har sin charm med långa blöta recensioner också. Vill man läsa korta recensioner som inte säger särskilt mycket går det att slå upp en random dagstidning.

Ska bli spännande att lyssna på skivan. Inte hunnit än. Grämer mig fortfarande lite över att jag inte hade någon som helst energi att orkade stanna och se honom på hans releasefest.

Pontus Gustavsson Medlem 2009-10-18 19:29
 

Det är rygga va?

erimos Oregistrerad 2009-10-18 23:06
 

Folk som tycker de e lyrisister brukar ha rygga nämmeligen.

erimos Oregistrerad 2009-10-18 23:07
 

Tack erimos, behöver ordning i min värld.

Men är det inte för mycket bling-bling för att vara ryggsäck?

hog Oregistrerad 2009-10-19 12:14
 

[...] inte bara för stunden, utan för evigt. Trots mitt väldigt felaktiga betygsättande på Skyzoos debutalbum gav jag inte upp på plattan utan fortsatte att lyssna, och till slut fattade jag. Att det inte [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig