dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

30 x 20 x DJ Premier: #18 KRS-One

2009 fyller hiphopen 30 skivår, samtidigt som det har gått 20 år sedan DJ Premier släppte sitt första Gang Starr-album tillsammans med Guru. Bara därför listar jag 30 av DJ Premiers största musikaliska stunder.

Här hittar du alla delar i serien

#18 KRS-ONE OUTTA HERE (1993)

Bitches and hoes i all ära, men den historia som hiphopen trots allt berättat mest är historien om sig själv. Historien om genren som helhet eller historien om hur man som rappare en gång började. Två historier som många gånger sammanfallit, inte minst när det handlat om de rappare som var med när hiphopen tog sina första stapplande steg i New York under sjuttio- och åttiotalen.

En av dem var förstås ena halvan av Boogie Down Productions: KRS-One. Ett namn som inte bara var bland de första att knyta samman Kingston och New York, utan också en av de första att använda rappen som ett politiskt och medvetandegörande redskap. Outta Here är långtfrån den enda gången KRS berättat sin historia, men sällan har resultatet blivit lika bra som på Outta Here.

Med lån från Slick Ricks The Moment I Feared, James Browns nästan söndersamplade Funky President och en galet funkig basgång mullrade DJ Premier sönder högtalarsystemen varthelst Outta Here drog fram.


ORIGINALEN

SPOTIFY

Parallellt med listandet här samlar Patrik låtarna i en Spotify-lista:

http://bit.ly/fwqRl

Ola Andersson

Publicerad: 2009-10-09 20:35 / Uppdaterad: 2009-10-09 20:35

Kategori: Artiklar

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig