dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mathias Algotsson trio: New Traditions
New Traditions (album, cd) Mathias Algotsson trio
2009
InsideMusic
7/10

Melodiska traditioner

Pianisten Mathias Algotsson har en och annan av er kanske sett och hört tillsammans med Rigmor Gustafsson, Magnus Lindgren eller rent av Lisa Ekdahl. Han har turnérat flitigt och har ett par album i bagaget.

New Traditions är tredje albumet med egna trion och samtidigt det första att släppas på riktigt utanför Japan. Som titeln antyder handlar det om jazz med mer eller mindre tydlig ton av svensk folkmusik. Det mesta komponerat av Algotsson själv, i några fall handlar det om traditionella melodier i nya arrangemang.

Algotsson spelar med ett lätt melodiskt flöde på sitt piano. Klassiskt och traditionellt och ofta i ganska bjärt kontrast till många av de svenska pianister som bjudit oss ett mer expressivt och rytmiskt anslag på senare år. Lite förvånat konstaterar jag att jag gärna nickar, visslar och nynnar med. Jag brukar inte falla särskilt enkelt för den här typen av pianojazz, men Algotssons trio backar pianot med ett självsäkert sväng som lockar mig.

Det är aldrig någon tvekan om att det är pianot som står i centrum. Här handlar det sällan om broderligt delande på rampljuset. Pianot tar täten medan basen (oftast spelad av Fredrik Jonsson) och trummorna (som spelas av Calle Rasmusson) backar upp. Magnus Lindgren, som gör ett besök med klarinetten i Valse Petit, är den ende som utmanar Algotsson om uppmärksamheten.

Korta Inga rikedomar har jag haft skvallrar om soul och funk. Fmoll om den svängigt bluesiga sidan av jazzen. Dmollberg är dyster nynordisk pianojazz i rakt nedstigande E.S.T.-led.

I ett par spår byter Algotsson pianot mot en orgel. Det ger albumet värdefull variation och bredd. Den trollska tolkningen av Limu limu lima borde passa vänner av både Sagor & Swing och Merit Hemmingson. Det är suggestivt och mycket vackert. Kyrkoorgeln i Visa från Rönnäs lutar tungt mot den pastorala traditionen och väver en melodi i korsstygn med solsken i blick och blommor i krans.

New Traditions bjuder på en betydligt rikare variation än vad den första öronblicken antyder. Lätt att ta till sig och med lång hållbarhet.


Mathias Algotsson trio Valse Petit live i TV4 Nyhetsmorgon

Patrik Hamberg

Publicerad: 2009-09-21 00:00 / Uppdaterad: 2009-09-20 16:24

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5261

3 kommentarer

Läste att postgrunge husgudarna Stone Temple Pilots kommer till Svedala!! Varför tiger redax??

Primal Oregistrerad 2009-09-21 17:55
 

Det här ska kollas upp direkt! Svensk jazz är inne i en guldera vi inte sett sedan Gullins dagar! Kul att Patrik missionerar för detta är viktiga saker! Får samma känslor för denna skiva som jag fick när jag hörde fjorddiscon första gången för fem år sedan!

En skönhetsfläck Funk-Patte. Lisa Ekdahl. Inte nämna. Ge recension dålig smak.

Primal Oregistrerad 2009-09-21 20:07
 

Härligt sväng! Ska absolut kolla upp detta.

Medlem 2009-09-21 23:26
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig