dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Passion Pit: Manners
Manners (album, Spotify) Passion Pit
2009
Frenchkiss
4/10

Elva rekryter gör ingen armé

Att sparka på Passion Pit känns alldeles för enkelt. Eller sparka, snarare genomskåda. Bränn mig på den dåliga smakens bål om ni så vill, men det räcker egentligen med att kasta ett kvickt getöga: (ex- )nördglasögon, rutiga skjortor, lite skägg, halvt ostyriga kalufser, college, falsett och allt överskuggande synthesizers. Ett riktigt praktexempel på James Murphys ”I hear that you and your band sold your guitars….”. För tio år sedan hade Passion Pit gjort grötig collegerock, med samma framgång som de nu gör tradig danspop.

Singeln Sleepyhead med sina enerverande Piff och Puff-loopar är något av det perfekta medieverktyget, och har mycket riktigt också soundtrackat åtskilliga reklamkampanjer (till exempel för PlayStation). I sin avsaknad av substans (jag fattar inte ens vart själva låten är, inuti låten) är den ett underbart medium för att sälja något annat än sig själv. Resten av Manners är inte fullt lika irriterande, men det är svårt att se anledningen till uppståndelsen.

Som tur är har Michael Angelakos tonat ner falsetten en aning sedan Chunk of Change-ep:n, och vartefter skivan snurrar blir han mer hanterlig. Faktum återstår dock, att när han så önskar kan han bli totalt odräglig, som i Make Light, som generellt är en orgie i allt som går mig på nerverna hos dagens amerikanska ”indie”-scen. Hela handsken ska liksom kastas på en gång, hela tårtan ätas upp, allt samtidigt. I galopptempo. Inga låtar är i sig själva egentligen dåliga per definition, men lyssnaren hinner knappt höra dem innan de är över. Förmodligen finns det ett krossat hjärta, ångest och en massa övrigt bla bla bla i Manners, men fråga mig inte om det. Jag vet inte. Jag hör mest smurfarna i indietappning.

I The Reeling har Passion Pit kritat upp en otvivelaktig popklubbshit, och visst, den är inte helt oäven. Tillsammans med Swimming in the Flood och Moth’s Wings utgör den albumets mest behagliga stunder. Manners har alla förutsättningar att ro hem en väldans massa guld, men jag hör inget mer än ett eko.

Martina Nordman

Publicerad: 2009-08-24 00:00 / Uppdaterad: 2009-08-22 21:56

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5226

7 kommentarer

Borde dom inte heta Passion Shit eller nåt? På engelska kallas detta ”landfill-indie”, dussinband som tittat för mycket på YouTube i stället för att stå i replokalen och lära sig spela och skriva låtar. Såna här band är även delvis skyldiga för skivbolagens kris – men f*n betalar surt förvärvade pengar för sånt här skräp? DSC börjar veckan med en riktigt sågning, skönt!

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2009-08-24 08:02
 

Helt fel. Det är en galet bra skiva. Lyssna mer på den så blir den bara bättre och bättre.

faroth Oregistrerad 2009-08-24 21:50
 

Tycker skivan är riktigt bra!

Teo Oregistrerad 2009-08-24 23:38
 

En besvikelse, för mycket allt på en gång, absolut. Men att hävda att bandet skulle spelat collegerock om det var 10 år sen? Michael Angelakos skrev ju EPn till sin tjej över en helg (eller något liknande) utan tanke på någon kommersiell framgång. Det finns fyndigare sätt att kasta skit, för att återanvända din analogi.

Patrik Oregistrerad 2009-08-25 01:31
 

Håller med om att Passion Pit är lite för mycket hype/rätt i tiden än bra låtar, men 4 av 10 är ändå lite väl hårt. Tänkte dock mest passa på att nämna att de spelar på debaser slussen den 3:e september.

glennspove Oregistrerad 2009-08-25 09:41
 

denna ska med på listan bland årets skivor. Alla Passion pits låtar gör en på ett strålande humör och man vill bara skrika av glädje. Man kan inte lyssna på denna skiva engång och sen säga att det är skit.

per Oregistrerad 2009-08-27 21:09
 

Maken till dryg bajsnödig recensent som till och med är för cool för alla hipsters som verkar gilla Passion Pit, Little secrets är dock en helt fantastisk låt.

Fredrik Oregistrerad 2011-01-05 02:32
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig