dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Jónsi & Alex: Riceboy Sleeps
Riceboy Sleeps (album, cd) Jónsi & Alex
2009
Parlophone/EMI
9/10

Att somna på bästa sätt

Det har möjligtvis någon inverkan. Faktumet att jag tittar ut över ett blåsigt sommarhav och att jag är extremt trött när jag lyssnar på Riseboy Sleeps. Det är inte ett ofördelaktigt tillstånd, att blinkande se ut över enorma mängder vatten samtidigt som öronen smeks av lugnande drömska toner, så lugnande att man nära vaggas till sömns. Riceboy Sleeps skulle utan tvekan kunna skrivas ut som medicin för stressade affärsmän med sömnproblem eller vem som helst som behöver tagga ner ett par varv.

Riceboy Sleeps är Jónsi från Sigur Rós sidoprojekt med sin pojkvän Alex. De kan inte anklagas för att vara lata, förutom smäktande musik skapar de även gemensam konst som de ställer ut och de är båda certifierade råmatskockar och de delar gärna med sig av recept.

För att få det sagt, ja… det låter inte totalt främmande från Sigur Ros ljudlandskap. De lidande stråkarna är där med hjälp av Amiina, Jonsis ljuva ordlösa stämma, pianot, de oförklarbara ljuden. Istället för att vara bombastiska är de väldigt lågmälda, långa utdragna stycken, melodier som bara pågår men aldrig tappar spänningen. Det känns nästan lite utomjordiskt. Så bra är det. Musik som får en att somna, på det allra bästa sättet.

Marie Lindström

Publicerad: 2009-07-26 00:00 / Uppdaterad: 2009-07-25 14:43

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5196

7 kommentarer

Ambient som inte sticker ut. Kommer få höga betyg i många tidningar på grund av bakgrunden. Finns väldigt mycket som är bättre inom genren. Därmed inte sagt att skivan inte är okej. Men det är ju ingen nia.

David Oregistrerad 2009-07-26 12:14
 

Väldigt bra skiva.

Teo Oregistrerad 2009-07-26 15:53
 

David har helt rätt…

Gorillan Oregistrerad 2009-07-26 16:52
 

Jätte mög. Fick ni betalt av post rock maffian för detta?

Primal Oregistrerad 2009-07-26 17:10
 

Kanske dags att den isländska hissmuzaken går samma öde tillmötes som den Isländska ekonomin? Trött på sånt här bakgrunds-sus gjort av konstiga typer med konstiga namn från nån konstig ö strax nedanför nordpolen.

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2009-07-27 10:38
 

Bra recension! Jag håller inte med David om att skivan inte sticker ut. Till skillnad från många ambient-album så gör den just det. Vissa verkar dock tyvärr vara för elitistiska av sig för att kunna se det och låter sin inställning till de inblandades eventuella kändisstatus inom en viss genre avgöra deras syn på musiken. Det märks rätt tydligt att vissa inte tål Sigur Rós och den uppmärksamhet de får. Tråkigt för dem, men det hindrar inte mig från att njuta av underbar musik

Arvid Oregistrerad 2009-07-27 22:20
 

Jag är ingen ”ambientare” dock tycker jag om harmonisk musik och lyssnar en del på ambient (framförallt brian eno)
Jag tycker det här är det mes orginella som kommit inom ambienten sen Eno gjorde något vettigt av den.
Det är låtar som får in hjärna att lyssna istället för öronen.
Det passerar öronen lämmnar ett otroligt vackert intryck utan att fastna.
Precis som ambient ska vara.
Om man nu ska kalla det ambient
9/10 är korrekt

Ä Oregistrerad 2010-10-17 19:35
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig