dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Eels: Hombre Lobo
Hombre Lobo (album, cd) Eels
2009
Vagrant/Bonnier Amigo
5/10

Omöjlig att avfärda

Det är svårt att lyssna på Eels med ett kritiskt öra efter att ha läst Things the Grandchildren Should Know. Mark Oliver Everetts självbiografi är en oändlig beskrivning av den ena tragedin efter den andra. En pappa som dör i en hjärtattack, en syster som begår självmord, en mamma som dör i cancer och däremellan vänner och grannar som faller från i stadig takt. Man förstår inte hur mannen står upp längre. Men det gör han. När Everett gav ut Blinking Lights and Other Revelations för fyra år sedan hade tragedierna hunnit ikapp honom. Dubbelalbumet är nästan olyssningsbart sorgligt. Efter att ha läst boken är det svårt att skapa sig den sedvanliga distansen.

Däremot är det lätt att falla för balladerna och de sorgliga spåren. E har lyckats göra sina lyssnare lättköpta. Ett par ballader mumlade ur skägget och han är i hamn. Diskussionen om ”äkta” kommer aldrig på tapeten. Därför är det skönt att han inte bara spelar ut synd-om-mig-kortet utan kastar in sina uptempo-alster som misslyckas för det mesta men lyckas ibland. Beginner’s Luck är ett bra exempel på där han lyckas öka tempot och dra på smilbanden.

I övrigt är det främst spår som My Timing Is Off och That Look You Give That Guy som är både klassiska Eels och de man vill återkomma till. Det är svårt, väldigt svårt, att stå ut med det töntiga kompet och den hesa sången i Lilac Breeze även om där finns en melodi som inte är så illa. Eller huh!-stönen i Tremendous Dynamite. Det är så mycket som inte är bra med Eels. Hans album är galet ojämna men att avfärda honom helt är omöjligt. Förmodligen vet han om det och använder det men det har han banne mig rätt till.

That Look You Give That Guy

Maria Gustafsson

Publicerad: 2009-06-16 00:00 / Uppdaterad: 2009-06-16 07:43

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5151

5 kommentarer

Kanske hade det varit lättare att köpa töntigheterna om all innebörd legat på They Might Be Giants-nivå? Ingen kommer någonsin riktigt ta Eels på allvar och det är synd.

Visst blir det lite svårt ibland, men en femma var lite taskigt faktiskt.

Fredrik Oregistrerad 2009-06-16 00:50
 

They Might be Giants? Bra när det bekom sig sist? Nu kanske inte så intressant?

Primal Oregistrerad 2009-06-16 21:44
 

Nej, det håller jag med om – det var inte ett förslag. Mer att Eels-ekvationen inte går ihop för många då en massa, för att återanvända ordet: töntigheter, blandas med texter om Everetts systers elchocksbehandlingar.

Fredrik Oregistrerad 2009-06-17 12:26
 

Jag har alltid sett E som en smart jävel som vet vad han gör. Han gillar nog att skriva lite småtöntiga, svängiga rocklåtar utan att tro att de ska göra någon jättestor skillnad där ute. Mer för att underhålla under tre minuter. De mer lugna låtarna på albumet är inte riktigt i samma klass som tidigare tycker jag men all in all är det en helt ok och inte alls ointressant platta. 6/10.

Rickard Oregistrerad 2009-06-17 21:05
 

That Look You Give That Guy är utan tvekan en av årets främsta låtar

z Oregistrerad 2009-09-26 23:22
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig