dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Christer Lundh: Di gamlaste bidana
Di gamlaste bidana (album, cd) Christer Lundh
2009
Nordic Tradition
8/10

Dannemark ligger så vida

Skåne har under århundraden varit ett dragspel mellan Danmark och Sverige. Men kampen har också funnits mellan de rika slättdelarna av Skåne och de magra och fattiga skogsbeklädda delarna. Förakt föder förakt. Skåne var och är ett gränsland.

Christer Lundh har sedan 1960-talet försökt dokumentera och spela in den folkliga musiken i Skåne. Visan står i centrum för arbetet som påbörjades i västra Göinge. Visan som både sjöngs och spelades av hög som låg. Nu har Christer Lundh gjort ännu en kulturgärning. På ‘Di gamlaste bidana’ står flera skånska varianter av medeltida ballader i centrum.

Visorna som sjöngs under medeltiden och den nya tidens början i Västeuropa hade ofta starka folkliga, burleska, erotiska och romantiska drag. Inte alltför sällan ivrigt motarbetades dessa hemska ting av kyrkan. Inte nog med att texterna var direkt skadliga, ofta sjöngs folkliga melodier till kyrkans psalmer.

Christer Lundh blandar äldre uppteckningar med nyare tonsättningar av honom själv. Det är en fin kompott vi serveras. Här blandas koral med buskis. Det höviska möter karnevalen. Och brännvin gaskade upp karlar också på 1700-talet: ‘ Ni skänker in ett glas, att han kan få coras [mod]‘.

Men det som gör dessa äldre dikter, visor och ballader smått fantastiska är arrangemangen. Med hjälp av bland annat fiol, rebec, svensk säckpipa, krumhorn, skränpipa och cembalo blir detta något extra. Också stämsången ger gåshud ibland. Anders Larsson gör en fin insats. Värt att nämna är Gösta Petersens övertonssång på ‘De två systrarna’. Dock höjer jag en liten varning när Lundh och kompani blandar mellan folkgenrer. Det behöver inte vara fel i sig, men här skulle flera visor tjänat på lite mer avskalat arrangemang.

Detta är en samling guldklimpar för den som vill finna vägen in i den äldre skånska visskatten. Christer Lundh är inte bara sångare han är också folkbildare. I gränslandet mellan Göinge och resten av världen.

Peter Dahlgren

Publicerad: 2009-06-06 00:00 / Uppdaterad: 2009-06-05 15:25

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5138

3 kommentarer

Gillade I love Europe!! Bra schlager och genuint!! Detta är dock inte lika charmigt???

Peterok Oregistrerad 2009-06-06 10:30
 

Är det någon mustig tango med?

Lamont Dozier Oregistrerad 2009-06-06 15:53
 

Klappa dig i baken Lamont gossen!!! Det finns det!!

Peterok Oregistrerad 2009-06-07 00:12
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig