dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Jack Peñate: Everything Is New
Everything Is New (album, mp3) Jack Peñate
2009
XL
9/10

Lysande

Det här var precis detta jag hade hoppats på. Jack Peñate är inte längre britpop och jag älskar det. Allting är nytt. Glöm skräniga trummor och alla andra brittiska pastischer. Det här är musik som gör att solen går upp över en dimmig savann i Afrika varje morgon. Det här är musik som gör dina frukostflingor på sommaren lite godare.

Jacks nya och väldigt spännande album kan definieras med ett ord: SOL. Och som vi alla vet sedan barnsben innebär sol värme. Everything Is New är en väldigt varm skiva. Jag är väldigt lättflirtad av latino/samba-gung och det räcker med bara några slag på en bongotrumma för att göra mig helt varm i kroppen. Men det är inte bara det som gör mig het som en nykokt potatis utan det är hela stämningen som etableras i och med hela ljudbilden. Det är stämmor som fyller en hel hangar och där i mitten så står Jack, stadig på jorden. Allting blir väldigt levande och äkta.

Sångtexterna är inte åt det poetiska hållet utan mer rätt på. Hur du ska leva för att må bra. Man skulle säkert kunna jämföra texterna i Mia Törnbloms bok Självkänsla nu! eller någon annan bok i högen av böcker för personlig utveckling. Jack ger uppmaningar som Tonight’s Today, Give Yourself Away och Be The One och precis som med självutvecklingsböcker skulle man kunna finna detta utryck som löjligt. Jag gör inte det. Det är charmigt, utlämnande och framförallt modigt.

Jack Peñates andra album kommer att göra min svenska sommar lite mer exotisk. Framtiden ser ljus ut. Det enda jag är oroad för nu är att jag ska spela sönder denna underbara skiva. Risken är stor.

Martin Sjölander

Publicerad: 2009-05-26 00:14 / Uppdaterad: 2009-05-26 14:31

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5123

7 kommentarer

fan vad skönt. behöver mig ett uppåtjack nu till sommarn!

krstfr Oregistrerad 2009-05-26 07:24
 

nu hoppas jag bara att jamie t släpper nytt och sommaren är räddad

mrt Oregistrerad 2009-05-26 09:33
 

och kanske ännu en remix av stone roses ”made of stone”.. sommrigt!

ptrck Oregistrerad 2009-05-26 18:46
 

hur bra som helst…snart ska jag lyssna på den.

Medlem 2009-05-26 21:10
 

Månne kanske mitt mutter över Bon Ivers Blood Bank kan knytas till detta… Om Bon Iver någonsin kommer ut ”rätt” ur sin lilla katharsisstuga i den där snöigt bistra skogen jag vant mig vid att föreställa mig att det fina flanellgnyendet kommer ifrån, kanske läser slutet på Candide och anlägger en trädgård vore det intressant om han tog sig an Jacks utgångspunkt och fann vägen ut ur den där skogen. Efter skogen har man utvecklats. Det gäller bara att inse att all vinter leder till vår och sommar och att all skog leder ut till öppna ytor. Jack får helt enkelt knalla över till Iver med en påse kanelbullar och en tetermos och ta ett snack om livet!

Moliova Oregistrerad 2009-05-26 21:28
 

Hallå!

Vad har hänt med alla geniala spotifylistor? Känner mig helt förvirrad.

Crille Oregistrerad 2009-05-26 21:36
 

wunder-musik

Medlem 2009-05-27 13:35
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig