dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Wilco: Ashes of American Flags
Ashes of American Flags (film, dvd) Wilco
2009
Nonesuch
8/10

Värm upp, kyl ner

Det är ungefär en månad kvar tills Wilco släpper ännu ett kruttorrt och kompetent album. Wilco är torra. Tidigare var de ganska sura också. När de spelade på Accelerator för fem år sedan hade Jeff Tweedy nyss kommit ut från torken och framförde spöklikt lite gamla hits i eftermiddagssolen. I tidigare filmer, som dokumentären I am Trying to Break Your Heart, där hela bråket med avhoppade Jay Bennett skildras, och solokonsertfilmen Sunken Treasure från förra året, är Tweedy mer eller mindre öppet skitsur. Under Sunken Treasure-spelningarna är han i och för sig både avgiftad och vid hyfsat humör, och berättar om hur viktigt det är att se sig själv som den underhållare man är, men under där finns en avog surgubbe. Därför är det härligt att på Ashes of American Flags se ett stabilt Wilco som har släppt en dvd med låtar, inte nittio minuter gräl och migränanfall.

Ashes of American Flags är inspelad i början av förra året i Washington, Nashville, New Orleans, Mobile och Tulsa. Liksom Sunken Treasure är det Fugazi-trummisen Brendan Canty och Christoph Green som gjort filmen.

Till största delen är Ashes of American Flags en konsertfilm. I övergången mellan städer finns intervjuklipp men de hålls väldigt korta. Det gör filmen kärnfull och ger den ett värde trots att detta är ett band som ger ut filmer på löpande band.

Materialet är plockat från merparten av bandets plattor men trots att Wilco har utvecklats och musiken förändrats under åren låter det mesta numera som Wilco nu. Från originaluppsättningen återstår bara Tweedy och basisten John Stirratt och därför har materialet formats om under åren. Via Chicago som på Summerteeth var fin och stillsam är numera en ballad som bryter ihop totalt då och då, mycket tack vare Glenn Kotches fantastiska insatser. Kotche och gitarristen Nels Cline är förmodligen de som färgat och utvecklat Wilcos sound mest. Lyssna bara på Impossible Germanys onani i ljud. Ljud som bandet betalar med att packa in utslitna händer och nackar i is efter varje spelning.

Ashes of American Flags är en bra uppvärmning inför ett albumsläpp från ett band som förmodligen, och förhoppningsvis, kommer fortsätta för alltid.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2009-05-17 00:00 / Uppdaterad: 2009-05-28 19:22

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5112

4 kommentarer

Bra recension av en härlig musikdokumentär. Wilco är ett av få band jag ständigt kan återkomma till utan att nånsin bli det minsta uttråkad (kanske just för att de själva kan framstå som just uttråkade och sura).

Wildenstam Oregistrerad 2009-05-17 22:40
 

Nels Cline hade kommit med i bandet innan inspelningen av A ghost is born. Kring inspelningen av skivan valde Leroy Bach att lämna bandet. Ersättare på följande turné och senare mer eller mindre fast medlem i bandet blev Pat Sansone, som redan innan detta bedrivit musikprojekt med basisten John Stirratt. Till denna nya konstellation plockade man även in en pianist (med dansk-klingande efternamn om jag inte minns just nu) och spelade in Sky blue sky… en av Wilcos sämsta skivor. Jag undrar fortfarande hur detta är möjligt. Jag hoppas att de kan överraska positivt med nästa skiva..

ps.
torken (var väl , mer eller mindre frivillig, vård av alkoholister i Sverige)? Tweedy blev behandlad för ett missbruk av migräntabletter som han utvecklade av år av migränanfall om jag inte minns fel..

Okej.. kanske lite onödigt inlägg. Oregistrerad 2009-05-23 01:25
 

Jay Bennett död. Avled i sömnen 45 år gammal. Låter inte som en naturlig död. Han må ha varit en svår person men Yankee Hotel Foxtrot vore inte vad den är utan honom.

http://www.dn.se/kultur-noje/musik/wilcomedlemmen-jay-bennett-dod-1.877693

Medlem 2009-05-28 17:50
 

”Låter inte som en naturlig död.” Vad är en naturlig död? Om man dör så är det väl väldigt naturligt. Om man inte lever i en rosa bomullsvärld och lyssnar på indie och vill krama alla…

Medlem 2009-05-28 20:37
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig