dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Beyoncé: Live i Globen, 13/5 2009
Live i Globen, 13/5 2009 (spellista, konsert) Beyoncé
2009
10/10

Bäst i världen

Beyoncé är bäst. Hon är bäst, störst och vackrast.

De som tvivlar på Beyoncés äkta vara, och tror eller tycker att hon är en kommersiell produkt, är antingen kompletta idioter eller så har de aldrig sett henne live. På riktigt.

Igår sjöng Beyoncé i ett fullsatt Globen. Hon var precis lika vacker och sexig som på alla idolbilder, och hon framförde varje låt fullkomligt sprudlande. Något hon ju egentligen inte hade behövt göra. Det hade räckt med att hon stått still och bara utstrålat självsäkerhet och liv, för det gör hon konstant, för att publiken skulle bli frälst. Men Beyoncé ger allt. Alltid. Till och med när hon är bakom scenen och byter kläder och vi får höra hits på playback sprudlar det. Dansarna och musikerna, som är fantastiskt synkade och duktiga, håller festen vid liv hela tiden. Allt är perfekt, men trots alla begåvade människor som Beyoncé har skapat sin extravaganta show med är det ju allra bäst när Beyoncé tar all plats själv. Smash Into You, konsertens första ballad, var fantastisk. Beyoncé var upphöjd på en trappa i en helvit utstyrsel och hade böljande vågor på de stora skärmarna bakom henne. Det är svårt att greppa att man kan få se sådant på riktigt. Det ska ju vara för bra för att finnas.

När Beyoncé var här för två år sedan körde hon i princip alla sina låtar. Då fanns det ingenting mer man kunde ha önskat. Med mitt ologiska tänkande förväntade jag mig först samma sak här. Jag insåg sedan att Beyoncé ju har ännu ett album nu, och hon har för många låtar för att kunna köra alla. De låtar som har skalats av sedan förra turnén blev nu ersatta med de vackra balladerna och de pumpande hitsen från senaste albumet I Am … Sasha Fierce. Givetvis en fullvärdig ersättning.

Jag kan dock inte riktigt sluta tänka på att jag verkligen hade velat höra Flaws And All, Dangerously In Love 2 (med minst 15 minuters wailande) och Deja Vu också. Annars är hennes låtval accepterat till fullo. Det hade inte kunnat bli bättre.

Många låtar kortades ned, trots att konserten varade i två timmar, men Beyoncé lyckades alltid, på något gudomligt sätt, gå igenom hela sitt sångregister samt bjuda på extrema dansmoves till alla låtar. Allt var inte dock inte påskyndat. Naughty Girl fick leva sitt liv till fullo och jag vet nu precis varför den är en av mina favoritlåtar genom tiderna, och varför den fick mig att börja lyssna på R&B. Så bra, så bra. Sista spåret, extranumret, Halo fick givetvis också rättvis behandling och publikens kärlek till Beyoncé och hennes kärlek till publiken nådde sin ultimata topp. Innan dess hade även en mäktig allsång till Irreplaceable skakat Globen.

If I Were A Boy, Hello, Upgrade U och Radio var också enormt bra live, och att Crazy In Love, som storslaget öppnade konserten, är Beyoncés största hit är så självklart. Bounce, rap, sång och kaxighet blandades med styrka, ilska, kärlek och heta koreografier.

Icke att förglömma är alla filmer som spelades upp på skärmarna bakom scenen. Introt till Single Ladies bestod av hundratals youtubeklipp där folk visade sina egna tolkningar av den numera klassiska dansen. Väldigt underhållande. Under fina At Last fick vi se ett bildspel med klipp från bland annat Cadillac Records och Obamas första dans och invigning. Klockrent var det även när Beyoncé och Sasha Fierce möttes likt två gudar som båda tävlar om den ultimata makten, i en kort film där Beyoncé hann plocka upp ett mynt som hon själv prydde ur sin urringning. Den gamla videon på en liten liten Beyoncé som groovade runt hemma var fantastiskt charmig. När man fick se lilla B och stora B, som blev filmad hela tiden hon stod på scen, bredvid varandra förstod man hur frenetiskt stor hon har blivit. Hur långt hon har kommit.

Jag har sett Beyoncé varannan maj sedan 2005, då hon, Michelle Williams och Kelly Rowland besökte Globen på Destiny’s Childs sista(?) turné. Destiny’s Child har i och med sitt uppbrott blivit, förutom den bästa tjejgruppen modern R&B någonsin skådat, klassiska ikoner. Deras musik är odödlig. Därför var det våldsamt bra när B bjöd på lite DC. Vi fick det sedvanliga medleyt med Bills Bills Bills, Jumpin’ Jumpin’, Bug-A-Boo, Independent Women, Bootylicious, No No No och Survivor, samt en långkörare av Say My Name. Kanske valde Beyoncé att sjunga ut hela Say My Name för att låta oss vråla hennes namn när hon via wailingar som sätter öronen ur spel uppmanar oss att ”say Beyoooncé!”.

Det tog nästan precis 12 timmar att gå på Beyoncés konsert i Globen igår. Det hade varit värt dubbelt så lång tid. Dubbelt så lång ressträcka. Det hade varit värt att sitta och frysa på kall och smutsig asfalt dubbelt så länge. Mest av allt hade det varit värt att dubbelt så länge stå och knuffas, armbågas och svettas tillsammans med tio tusen andra skrikande fans medan Beyoncé, världens vackraste kvinna, gör sin grej på scenen framför oss.

Samtidigt som hon alltid lever upp till den sexsymbol och världsartist som hon är så visar Beyoncé upp en personlighet som är otroligt äkta. Trots stora Globen och alla tusentals människor blev det vid vissa tillfällen väldigt intimt. Beyoncés ord om stolthet och kvinnlig självsäkerhet var sanna. Det sista som hände på konserten var att Beyoncé, precis innan hon sänktes ner från scenen, gav oss sin kärlek och sa ”I am your’s”. Fans grät.

Nu sitter jag hemma och lyssnar på världens bästa album, Dangerously In Love, och det känns inte helt friskt att jag faktiskt har fått se kvinnan som har varit en av världens populäraste artister i ett decennium, som jag lyssnar på varje dag för att jag måste, som människor över hela världen ser på som en gudinna, som står ansvarig för en del av musikhistoriens största verk. På riktigt.

Beyoncé är bäst.


Beyoncé – Radio (Live i Globen 13/5/09)


Beyoncé Vs. Sasha Fierce The Movie

Karin Lillbroända

Publicerad: 2009-05-15 00:00 / Uppdaterad: 2009-05-14 23:13

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5109

41 kommentarer

”De som tvivlar på Beyoncés äkta vara, och tror eller tycker att hon är en kommersiell produkt, är antingen kompletta idioter eller så har de aldrig sett henne live. På riktigt.”

Byt ut ”Beyonces” mot valfri artist och recensenten mot en inbiten fan av just den artisten. Så skulle varje liverecension kunna vara.

Recensionen – Kass!
Beyonce – ganska ok!

Gamen Oregistrerad 2009-05-15 00:30
 

Typisk Autotune-artist.

Gustav Oregistrerad 2009-05-15 00:41
 

Vackrast är viktigast…

Gorillan Oregistrerad 2009-05-15 00:42
 

En s.k. ”livespelning” är bara en mängd elektroniska impulser via synapserna. Vi marsianer anser att ni människor inte nått så långt i utvecklingen att ni kan på ett objektivt och sanningsenligt sätt återge ett ”liveskeende”, utan ni låter ett oräkneligt antal känslor komma i vägen. Denna ”recension” inför i Encyclopedia Eternus, den står att finna i volym ”Osäkert B0 – Be3″, ni kan låna ett exemplar på er närmaste rymdbokhandel.

Medlem 2009-05-15 02:18
 

Där sjönk mitt förtroende för dagensskiva ner till noll igen.

Lee Oregistrerad 2009-05-15 06:11
 

Jaha! Detta var väl inte särskilt intressant, även om Halo är en bra låt.

RONNA Oregistrerad 2009-05-15 07:59
 

(Don’t have to be) A big bucks Hollywood star
(Don’t have to drive) A super car to get far
(Don’t have to live) A life of power and wealth
(Don’t have to be) Beautiful but it helps
Beautiful but it helps
Beautiful but it helps

klart att det gör sitt att hon är vacker, men det är ju svårt att frångå att hon har en fantastisk röst.

Erik Oregistrerad 2009-05-15 09:34
 

Jag såg henne i Göteborg. Det var fint. Lite speciellt var det med alla moves som nog inte fäster lika bra på en svensk publik, typ brudklänningen när hon sjöng Ave Maria. Bäst var avslutningen med Single Ladies och YouTube-klippen, samt Me, Myself And I, då alla stod och pekade ”to the left to the left”.

Att uppvärmningen bestod av två skamlösa snubbar från NRJ kan jag ha överseende med. Jag ger konserten en sjua.

Agnes Arpi Medlem 2009-05-15 09:57
 

VIlken spellista prater Karin om???

Medlem 2009-05-15 10:40
 

Detta måste ju tveklöst vara den sämsta recension jag nånsin läst, upplever ni inte ens själva att det är oseriöst att publicera nåt liknande?

Jag hoppade in på dagensskiva för att jag ville hitta lite nya musikinfluenser (med substans till skillnad från att försöka med MTV) att fylla min spotify med men möts av en en, förmodat, fjortonårings hallucinogent ointressanta idolsvamlande….

Skärpning?

Oompa Oregistrerad 2009-05-15 10:48
 

Är det första April? Nähe…

Suck… Autotuner + backtracks = 10?!! Var är vi påväg…

Yllet Oregistrerad 2009-05-15 11:41
 

Vilka är det som går på Beyoncekonsert?
Vad gör dom annars?
Vilka konerter mer besöker dom?

Det är ju rätt många som betalar (antar jag) rätt mycket deg för biljetterna?

Aldor Oregistrerad 2009-05-15 12:23
 

De där NRJ-pojkarna som agerade förband var pinsamt plågsamma att se och lyssna på. överspeedade Lady Gaga-remixer kändes varken peppande eller originellt..

Och om ni tror att jag tycker att hon är bra främst för att hon är snygg så kan jag ju säga att så är det inte! Men sjukt snygg är hon ju, så snygg att jag tycker att det är värt att säga en hel del gånger om. Men viktigare är hennes fantastiskt bra låtar och givetvis hennes fantastiska röst, den bästa i popvärlden.

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-05-15 12:25
 

..stureplanare och modebloggare?
klubbfolk?

Dumma frågor kanske, men en plötslig nyfikenhetr i ämnet kom över mig?

(Full respekt för Karins och andras beundran)

Aldor Oregistrerad 2009-05-15 12:31
 

Jag är 19. Och musik är ju väldigt känslosamt ibland. Skapat för att engagera lyssnarna och plantera diverse känslor i dem. Antingen gillar man eller så gillar man inte. Och ja, den här recensionen är säkerligen den jag har skrivit som innehåller flest rader om mina blödiga känslor. Så blir det ibland.

Det finns 5108 recensioner till utöver denna, så ni som inte diggar B kan säkert hitta något som ni finner uppfriskande.

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-05-15 12:41
 

Är det här ett skämt eller?

Fredric Oregistrerad 2009-05-15 13:27
 

Fram till sista stycket började så trodde jag faktiskt att det här var på riktigt. Men när jag läste det där om ”ansvarig för en del av musikhistoriens största verk” förstod jag att recensionen var ironisk. Haha, riktigt kul!

 

Försöker Dagensskiva ta någon sorts provokativ roll i recensentsfären? Först Alkazar och nu detta. Som ett forumtroll på en större spelplan.

Något Oregistrerad 2009-05-15 13:52
 

R&B är en del av musikhistorien och Beyoncé, och hennes låtar, är helt klart bland de största någonsin i genren. So there we go!

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-05-15 14:06
 

Tydligen läser de som kommenterar bara Mojo och Uncut. You go, Lil´bridgebottom!

Jonas Wergeland Medlem 2009-05-15 14:23
 

Fantastiskt bra recension. De behövs fler entusiaster i världen. Tjoho.

Blaze + Beyoncé, den tråkiga låten blir fantastisk:

http://www.youtube.com/watch?v=eAZKt1eYLfQ

Medlem 2009-05-15 14:56
 

Tror att både Herreys och punkbandet Ost mellan tårna känner sig rejält kränkta just nu eftersom Beyonces senaste skiva precis fått epitetet ”världens bästa skiva”.
Även om jag inte personligen är särskilt begeistrad av Beyonce så känns det lite kul att det finns lite avvikande recensioner.
Jag menar.. Hur kul har det varit o lyssna på den enade journalistkåren ang. t.e.x Glasvegas.

Krilliano Oregistrerad 2009-05-15 15:12
 

Att göra jämförelser med Beyoncé och Alcazar-recensionen är ändå lite magstark.
Lite olika divisioner där :D

Aldor Oregistrerad 2009-05-15 15:25
 

Läste inte mer än de tre första styckena. Sen kom jag på att jag inte bryr mig ett skit. Beyonce är som sagt en typisk kommersiell produkt som kör singback med allehanda hjälpmedel på sången. Inte min kopp te.

Bozo Oregistrerad 2009-05-15 15:45
 

hahahahhahahah, osv osv. finns inte ord, inte formuleringar för detta mediokra och tröstlösa. en riktigt usel recension av en.. .säkert extasisk 16 åring.

david Oregistrerad 2009-05-15 17:50
 

Karin jag verkar vara den enda som håller med dig och inte är förblindad av ”pretentiös för pretantionernas skull” dimma som verkar fördunkla allas sinnen här inne. Jag vill säga att hon stolt bär facklan vidare från både diana aretha mavis och esther.

haakon Oregistrerad 2009-05-15 19:00
 

Det här hade lika gärna kunnat vara en Bruce Springsteen-recension och då hade alla tyckt att den var jättebra. Det säger dock mer om recensioner i allmänhet än att den här skulle vara särskilt bra skriven.

Att Beyoncé är snygg kan jag väl hålla med om och att hon har några åtminstone helt okej låtar. Men att rösten skulle vara så speciell förstår jag inte, jag tycker bara att den låter väldigt opersonlig och tråkig.

Paul Ramone Oregistrerad 2009-05-15 19:06
 

I’d Hit it!!!

^____-

Gräset Oregistrerad 2009-05-15 19:25
 

barnprogram

Medlem 2009-05-15 20:15
 

gääääsp … dyker in på forumet istället där vi gubbar kan gagga ifred, redcension-sidan var länge sen man fann intressant och det här var ett lågvattenmärke, verkligen ointressant som redan skrivs om på för många andra ställen. Kan man inte slippa det här ens.. fy fan vad det är tråkigt att bli gammal ibland.

Medlem 2009-05-15 20:19
 

Heja Karin!

Jag gillar dig och din recension.

Hör av dig om du behöver ngn som köper ut till avslutningen.

Medlem 2009-05-15 21:43
 

det var ju satans oväntat att det skulle komma en bunt ”äkta music lovers” och basha Lil Bro´s recension. en annan kan det här med musik och säger att Bro har rätt.
väx upp. grown and sexy kan man bara bli med RnB.

vettu.

Medlem 2009-05-15 22:36
 

R&B är Beyonce just nu och alla andra är på besök.
Vid 33 års ålder kommer hon släppa en klassiker.
Tack för mig.

Medlem 2009-05-15 23:10
 

brandy uppträde för 300 själar på trägår´n i veckan.

Medlem 2009-05-15 23:12
 

sparka henne… snälla?

Niklas Oregistrerad 2009-05-15 23:39
 

Inte för att jag gillar Christina Aguilera varken mer eller mindre än Beyoncé men visst har Xtina sin generations bästa röst och inte B.

Kurt Oregistrerad 2009-05-15 23:45
 

i ändan?

Medlem 2009-05-16 00:46
 

i lillbroändan?

Jonas Wergeland Medlem 2009-05-16 15:34
 

hitta på dina egna skämt ditt lilla lärarbög.

Medlem 2009-05-16 19:36
 

Primme! Berätta mer om brandy Konserten? Varför messade du inte att den var? Var det bra?

Peterok Oregistrerad 2009-05-17 00:39
 

som om primmen tänkte på den ändan…

Jonas Wergeland Medlem 2009-05-17 00:44
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig