dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Asher Roth: Asleep in the Bread Aisle
Asleep in the Bread Aisle (album, cd) Asher Roth
2009
SchoolBoy/SRC/Universal Motown
8/10

En förvånansvärt solklar debut

Likheterna mellan Asher Roth och Eminem har redan ältats in i evigheten. Någonting som är helt förståeligt på grund av deras liknande dialekter och nasala röster. Så det handlar med andra ord inte bara om att de är två vita och hypade rappare. Det är heller ingen dålig sak att jämföras med Eminem, om vi bortser från hans senare släpp.

Morrisville-killen Asher uppmärksammades tidigt av Atlantis-promotorn Scooter Braun och presenterades senare för bland andra Jay-Z, som dök upp i hans video, innan han hamnade på Universal.

Debuten har varit efterlängtad av många efter tidigare mixtape och vid första lyssningen måste man nog säga att man förstår varför. Hela skivan är välproducerad och bjuder på flera olika stilar. Framför allt är den väl i många fall rätt hittig och bjuder på mycket klatschiga sångrefränger. Men utan att glömma välskrivna och välrimmade rapverser.

Förstasingeln I Love College är inte en representativ låt för skivans helhet, inte heller andrasingeln Lark on My Go-Kart som har ett helt annat sound. Annars är det mycket medelklassvardag som behandlas. Rap om tjejer, gräs, fester, folks avundsjuka och fördomar och såklart en låt om folks jämförelser mellan honom och Eminem.

Med låtar som His Dreams så bevisar Asher att han absolut inte bara tramsar omkring med sin lyrik. Det är en vacker berättelse om hans pappas fadersgestalt och hans självuppoffrande för att hans barn skall få leva ut sina drömmar. Det ska bli kul att höra mer rap från Roth. Men också mer från den talangfulla Oren Yoel, som står för merparten av skivans produktioner. En förvånansvärt solklar debut som absolut kommer finnas kvar i minnet när året är slut.

Asher Roth – Lark on My Go-Kart

Asher Roth – I Love College

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2009-04-28 00:00 / Uppdaterad: 2009-04-28 10:19

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5084

7 kommentarer

Tio afros av tio möjliga!

Gräset Oregistrerad 2009-04-28 00:03
 

Sounds good. Jag har alltid fått dåliga vibbar av Asher Roth, men har ändå tvekat på att inte gilla honom. Ska köpa skivan och sedan bestämma mig för om jag diggar eller inte.

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-04-28 02:55
 

Just nu tycker jag att det här är riktigt bra, men jag har ändå en känsla av att det kan vara en kortlivad förälskelse.

Patrik Hamberg Redaktionen 2009-04-28 08:27
 

Karin: ”Jag har alltid fått dåliga vibbar…”. Får man säga så om en debutant?

Medlem 2009-04-28 16:40
 

Ja såklart. Han föddes ju inte igår, jag har haft koll på Asher i flera månader. Men som sagt har jag väntat med att döma honom för hårt innan jag har tagit en lyssning på debutplattan.

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-04-28 16:59
 

Jag har haft koll på Asher alldeles för länge, riktigt möglig skit. We made you! Noll brofros av alla möjliga.

Jöpps Oregistrerad 2009-04-28 18:10
 

Bra länkar Lillebro!!!

Peterok Oregistrerad 2009-04-28 18:53
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig