dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Jenny Wilson: Hardships!
Hardships! (album, mp3) Jenny Wilson
2009
Gold Medal Recordings/Playground
7/10

Med en blänkande vit tandrad

Det har hänt en del sedan Jenny Wilson försökte le med en svart tand i munnen och tillsammans med sitt dåvarande band First Floor Power desperat jagade ett skivkontrakt. Så här nästan tio år senare är det svårt att förstå den där desperata jakten på kontraktet.

Idag gör Jenny Wilson det mesta själv, även om hon tagit hjälp av många människor i arbetet med andra soloalbumet Hardships!. Hon har inte bara skrivit, spelat och spelat in själv. Hon ger ut det själv också. Så som det görs nu när cd-skivan och därmed skivbolagen slutat agera grindvakt till musiken. Varför krångla till det?

I förhållande till föregångaren Love and Youth är Hardships! en lyxigare skiva. Allt låter lite bättre. Wilson har blivit säkrare i producentrollen och, gissar jag, når betydligt närmare sina uppsatta mål för varje enskild låt. På både gott och ont. Att det blivit lite säkrare och skickligare gör att det naiva och oslipade jag gillade med debuten inte står att finna.

Jag vill verkligen inte gnälla. Men trots att rytmerna och klangerna är långt mer intressanta den här gången känns det också som om avståndet mellan mig som lyssnare och Jenny Wilson som artist ökat. Hon gör det ännu svårare att komma henne in på livet trots att Hardships! tema borde tala för motsatsen. Ändå lämnas jag av känslan att Wilson bygger en mur av ogenomtränglig distans.

Texterna cirklar i mångt och mycket om mödraskapet och livet som förälder. Det borde träffa mig hårdare och säkrare, men jag hör förvånansvärt lite av texterna. Spridda strofer, oftast ur refrängerna, fastnar. Jag har inte tiden och närvaron att ta in verserna.

Mina invändningar till trots gillar jag det här mycket. Like a Fading Rainbow, Clattering Hooves och många fler är utsökta artpoppärlor med tydliga referenser till minimalistisk r’n'b. Det är de sparsmakade arrangemangen och modet att luta mot rytmerna som gör albumet för mig.


The Wooden Chair

Patrik Hamberg

Publicerad: 2009-04-14 23:00 / Uppdaterad: 2009-04-14 22:42

Kategori: Recension | Recension: #5057

9 kommentarer

Röten skiva.

Medlem 2009-04-15 00:03
 

ge den en 8 minst i mina öron!

phewe Oregistrerad 2009-04-15 00:05
 

som om michael jackson, off the wall, gjort ett könsbyte och kommit ut som kate bush på analoga eno-piller:
sveriges svartvitaste platta någonsin!

Medlem 2009-04-15 10:19
 

Denna typ av artyfarty musik är helt värdelös för kan man inte skriva några bra låtar så spelar det ingen roll hur mycket rytmer och olika infall man har.

Det är lika tråkigt som Fever ray är fantastiskt.

Ulf Oregistrerad 2009-04-15 13:32
 

ulf, jag vill inte lära dig att dansa med din pojkvän, men du kan ju börja med att försöka spola knäcken ur lurarna.

Medlem 2009-04-15 21:13
 

Årets bästa skiva hitils, fantastisk minimalistisk funk!

Patrik Oregistrerad 2009-04-16 10:23
 

Jävligt bra, ja.

RONNA Oregistrerad 2009-04-16 11:00
 

Framför allt verkar hon blivit sur och ful nu också.

Krille Oregistrerad 2009-04-16 14:38
 

[...] ett minne från Arvikafestivalen 2009 när jag inte riktigt orkade se Jenny Wilson. Det var Hardships!-turnén och även om jag gillade skivan hade den aldrig riktigt fastnat. Det hade regnat på dagen [...]

Jenny Wilson "Blazing I" | dagensskiva.com Oregistrerad 2011-04-12 23:31
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig