dagensskiva.com

48 timmar

Recension

If There Is Something: Put Your Jacket On
Put Your Jacket On (album, mp3) If There Is Something
2009
23seconds
7/10

Lekfullt och smakfullt

Det här är spretig musik.
Det här är oberäknelig musik.
Det här är intressant musik.
Framförallt är det här musik som sticker ut från den övergödda Göteborgsfloran av pop. Detta är dans – inte vemod.

If There Is Something är bandet som om några år kommer att få The Tough Alliance att stiga ned från den göteborgska elektroniska poptronen. Albumet Put Your Jacket On låter i flertalet spår mycket likt den första demoversionen av Koka Kola Veins – det vill säga innan den snyggades till och hamnade på skivan The New School.

Efter första genomlyssningen brottades jag med tanken hurvida debutalbumet Put Your Jacket On borde produceras hårdare till nästa skiva eller inte. Vid närmare eftertanke – kanske lite. Det låter fortfarande demo men de har en ljudbild som helt klart är inne.

Något motbjudande kommer jag på mig själv att tänka: ”Det är trendigt med popmusik som är smutsigt producerad”. För onekligen låter detta som MGMT, Klaxons och Late of the pier. Visst är det löjligt att snacka om trender men på något sätt är det dessa band som jag fått lite extra hjärta för på det senaste. Kanske främst på grund av deras sätt att våga vara smutsiga.

Kopplingen med The Tough Alliance är däremot omöjlig att bortse ifrån då de båda banden består av en göteborgsduo som gör danspop. Musikmässigt är If There Is Something dock mer drivigt än playbackpionjärerna. Det vill säga i de flesta av låtarna.

Albumet är väldigt spretigt. Skivan öppnar upp med en riktigt dansant brittisk indierockdänga likt MGMT. Några knapptryckningar senare är man mitt uppe i någon slags feelgood-musik där man drar assosiationer till The Tough Alliances lite flummigare material. Klyschigt skulle man kunna påstå att ingen låt är den andra lik. Men på något vänster faller nästan alla låtar mig i smaken. Jag tror att det mest är på grund av den lekfullhet som återfinns i arrangemanget.

Jag hör dock inte vad de sjunger i vissa låtar vilket gör att det fortfarande låter för mycket demo. Jag blir dessutom förvirrad när jag ibland kan urskilja svenska meningar i de annars engelska låtarna. Personligen föredrar jag att man väljer ett språk istället för att blanda fritt.

Trots några skönhetsfel så tror jag stenhårt på detta band i framtiden och just nu väntar jag bara på nästa skiva. Med lite hjälp av rätt producent kan det här bli hur bra som helst.

Martin Sjölander

Publicerad: 2009-03-22 00:00 / Uppdaterad: 2009-03-22 00:00

Kategori: Recension | Recension: #5019

5 kommentarer

det här var ju riktigt dåligt.

Medlem 2009-03-22 10:17
 

Albumet växer mäktigt efter några lyssningar. Framförallt de mer långsamma partierna. Grymt :-)

Tommy Oregistrerad 2009-03-22 10:40
 

För ett gratisalbum är det mycket bra, gillar inlendingsspåret bäst!

F.O Oregistrerad 2009-03-23 11:59
 

enligt devisen att en gratisfitta alltid är en gratisfitta då eller?

Medlem 2009-03-23 17:57
 

Nåt nytt för dig iallafall.

Jonas Wergeland Medlem 2009-03-23 20:46
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig